Голям ерудит, балансьор, дипломат... Така наричаха Цено Ценов, доайена сред

...
Голям ерудит, балансьор, дипломат... Така наричаха Цено Ценов, доайена сред
Коментари Харесай

Проблемите не трябва да се заобикалят, а решават, казваше Цено Ценов

Голям ерудит, балансьор, посланик... Така назоваха Цено Ценов, доайена измежду родните управленци в българския спорт, който умря на 31 май след малко боледуване. Президентът на европейската битка и вицепрезидент на Световната федерация си отиде на 80-годишна възраст, изгубил борбата с онкологично заболяване. И до последно, даже до обяд в деня на своята кончина, той е имал работни срещи в болничното заведение.Голям ерудит, балансьор, посланик... Така назоваха Цено Ценов, доайена измежду родните управленци в българския спорт, който умря на 31 май след малко боледуване.

Президентът на европейската битка и вицепрезидент на Световната федерация си отиде на 80-годишна възраст, изгубил борбата с онкологично заболяване. И до последно, даже до обяд в деня на своята кончина, той е имал работни срещи в болничното заведение.Описваха го, като събитие и ера, освен у нас, само че и в интернационалния спорт. Винаги обективен и етичен, той непроменяемо бе желан " рефер " за решаването на най-заплетените проблеми.
 Снимка 291274
Източник:

Целият му живот бе обвързван с обичания му спорт битката - стартира като арбитър, с цел да се утвърди като фактор в международната централа, за която работи повече от 40 години. " Моят татко споделяше: На тип битката наподобява елементарна работа - единоборство, само че цялата й организация изисква доста разсъдък, дисциплинираност и най-много самообладание ", разкрива Ценов за в. " Труд " през 2017 година

Именно около баща си Ценов-младши попада в един от най-успешните български спортове. Той е бил царски офицер още преди 1944 година и персонално е познавал Дан Колов. А когато именитият ни герой в свободния жанр се е прибирал у нас, му е провел публични срещи и шампионати. По-късно Ценов-старши става член на Общото заседание на Международната федерация по битка (ФИЛА, в този момент UWW), а от 1966 до 1978 година е и в Изпълнителното бюро на централата.

Разбира се, като дете Ценов-младши напълно естествено попада в залата по битка. След време обаче му откриват кожно заболяване и приключва със спорта. Но остава близо до тепиха. Впуска се в съдийството, става и интернационален рефер. Любопитното е, че по обучение Ценов бе историк, приключва Софийския университет. Никога не работи по специалността си, само че тя му оказва помощ в общуването с най-различни хора. Владееше френски и съветски език, които учи интензивно още в учебно заведение, а след това усъвършенства и по време на следването си.
 Почина Цено Ценов
Почина Цено Ценов

Датата и мястото на поклонението ще бъдат оповестени в допълнение

Така след солидната просветителна подготовка Ценов стартира възходящата си управленческа кариера, извела го по-късно ходило по ходило до президентски пост. Първо е помощник на Христо Меранзов, прочут със своята праволинейност и безкомпромисност в Български съюз за физическо образование и спорта (БСФС), предходник на Спортното министерство. След 2 години към този момент е в отдела за " Високо спортно майсторство ". А от 1971-а е назначен за виновен секретар на Българската федерация по битка, чийто ръководител е Райко Петров, именуван Патриарха на битката. Този тандем управлява най-успешния ни спорт 18 години, в които на шампионския връх блестят Валентин Йорданов, Александър Томов, Петър Киров, Георги Мърков, Живко Вангелов, Атанас Комшев... После две години е ръководител.

" С борци е колкото забавно, толкоз и мъчно да се работи, само че пък е плодородно - споделяше Ценов. - Трябва да умееш да вникваш в проблемите им. Защото те са хора с вродени качества, имат самочувствие и схващат от това, което вършат. Но от време на време не съумяват да го покажат. " Съжаляваше обаче за едно, че в годините на прехода битката се снабди с неприятна известност. " Ние сме си отговорни, тъй като тогава освен борците, само че елитният ни спорт бе оставен на произвола на ориста - споделя той. - И в хаоса изплуваха посредствените, които в никакъв случай не са ставали първенци, и се оповестиха за борци. Всички ръководители на спорта не намерихме формата да се противопоставим на това и да кажем: " Борците не са бандити! "
 Снимка 317794
Източник:

Но призоваваше да не хленчим за предишното. " Предишната система бе доста ефикасна, само че за това време - споделяше той. - Сега би трябвало да се търсят други пътища. Големият спорт е там, където е огромният бизнес! "

И макар че, бе на зрелост Ценов впечатляваше с съвременни и модерни визии.

А по отношение на забележителното си дългоденствие на интернационалната сцена президентът признаваше, че... не е елементарна работа. " Там има напън от доста направления, блян за реализиране на резултати, рекрутиране за нечии дела. В годините изстрадах истината, че проблемите би трябвало да се познават и вземат решение, а не да се отсрочват във времето или заобикалят. Казусите изискват метод в границите на цивилизованата процедура, където разпоредбите са закрепени. Необходими са персонални качества и най-много толерантност! "
 Спортният министър със съболезнователен адрес до околните на Цено Ценов
Спортният министър със съболезнователен адрес до околните на Цено Ценов

" Поклон пред светлата му памет! "

В последните години Ценов бе и консултант по спорта на министър Красен Кралев, а при започване на тази година бе награден и с най-високото държавно отличие " Венец на спечелилия ". " Цено Ценов беше умен човек, балансьор, ерудит и админ от най-високо равнище с голям опит - се споделя в съболезнователното писмо на министъра. - За него моралът и достолепието бяха измежду водещите полезности за индивида. Напусна ни персона, която може да служи за образец на всяко едно потомство! "

Дълги години Ценов беше също изпълнителен шеф на фондация " Български спорт ", която постоянно бе отсреща да помогне на елитните ни спортисти в потребност. В неговото мнение се вслушваха и ръководителите на Българския олимпийски комитет. " Изключителен човек, Ценов беше събитие в българския спорт - споделя Белчо Горанов, генсек на БОК и член на Юридическата комисия на Световната централа по битка. - Изграден админ на най-високо равнище, който имаше качества на посланик. Той можеш да взема решение сложни въпроси в характерни обстановки. И доста пъти е спасявал престижа на битката. "

" Цено Ценов беше ера в историята на европейската и международната битка "

" Голяма загуба. Светла му памет "

Всъщност Ценов бе и основен фактор за измененията, които интернационалната федерация предприе, с цел да не бъде изхвърлен най-древният спорт от олимпийската стратегия. Нещо повече - негови разработки помогнаха през днешния ден от МОК да сочат като позитивен образец измененията в битката. " Г-н Ценов беше твърдо за промените на историческия изпълком на Международната федерация през 2013-а, с което стартира запазването ни като олимпийски спорт - споделя руснакът Георги Брюсов, член на Изпълкома на Европейската битка, която българинът ръководи 24 години. - Той бе същински водач. Още си припомням, Клубната купа на първенците в края на 1990-а и Купата на европейските народи, все надпревари инициирани от него. Цено Ценов бе цяла ера за международната и европейска битка. Огромна загуба за целия борцов свят! "

Поклонението ще бъде в четвъртък, 4 юни, от 12 ч в църквата " Света София " в столицата.
 Поклонението пред Цено Ценов ще е в четвъртък
Поклонението пред Цено Ценов ще е в четвъртък

Ще се организира в църквата " Света София "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР