Голям брой туристи от България и Гърция се стекоха в

...
Голям брой туристи от България и Гърция се стекоха в
Коментари Харесай

След срива на лирата: Над 12 000 туристи превзеха Одрин за д...

Голям брой туристи от България и Гърция се стекоха в Одрин, с цел да пазарят този уикенд още веднъж, защото турската лира намали рекордно цената си. Българския лев се разменя за 6,43 турски лири, а една лира към този момент е едвам 15 ст. Ето за какво по-голямата част от туристите, идващи в Одрин, са българи. Градските пазари са местата, които туристите посещават най-вече. Нашенците не подценяват и комерсиалните центрове, кварталните бакалии, месарници и сладкарски магазини.


Президентът на Одринската търговско-промишлена камара Реджеп Зъпкънкурт показа, че „ броят на туристите, които отиват в Одрин от България и Гърция през уикенда, е към 12 хиляди. В делничните дни имаме 6-7 хиляди посетители от прилежащи страни. Разбира се, повишението на обменния курс ги зарадва. Те започнаха да изкупуват всичко, в това число и строителни материали от Одрин.”

„ С отварянето на граничния пункт Пазаркуле до Одрин след пандемията, броят на туристите от Гърция също се усили, като и те всеобщо пазарят. Гръцките туристи обаче не избират хранителни артикули, само че българските туристи задоволяват всичките си потребности от нашия град, в това число сирене и месо. Гръцките туристи купуват облекла и други артикули отсам, само че не купуват храна “, сподели Зъпкънкурт.



Той обаче предизвести локалните търговци, „ да не ползват разнообразни цени на стоките за локални жители и за задгранични туристи. Ако продължат да го вършат, то на следващия ден нашите посетители ще се пренасочат към други прилежащи провинции и области на страна. “, сподели той.

Реджеп Зъпкънкурт добави: „ Голям брой туристи от прилежащите страни остават в хотели най-малко за 2 дни и затова доста мъчно се намира свободно място през уикенда. Това също ни прави щастливи и способства за стопанската система на града. Нашите посетители харчат приблизително по 500 евро на човек, като се хранят и пазарят, оставяйки забележителна сума валута за стопанската система на града и страната. Цените на хотелите и квартирите през последните месеци доближиха към 70-80 евро.



Емине Ашъ, която е пристигнала в Одрин да пазари чак от Силистра, споделя: „ Тук всичко е по-евтино. Размених 2 хиляди лв. и ще пазарим с тях. Ще купуваме всичко - от облекла до хранителни артикули ", сподели тя.

Елван Атила, който също е пристигнал от България изяснява: „ Продуктите тук са по едно и също време евтини и качествени. Размених 500 евро за извършване на покупки., сподели той пред организация Доган Хабер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР