Големият пожар от 25 март в Солинген, Германия, при който

...
Големият пожар от 25 март в Солинген, Германия, при който
Коментари Харесай

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Големият пожар от 25 март в Солинген, Германия, при който почина 4-членно българско семейство, евентуално е породен от тенденциозен палеж.

На стълбищна клетка са открити " очевидни останки от запалително вещество ". Това сочи експертният отчет на управляващите в града, представен от Tagesschau на ARD.

Прокуратурата във Вупертал заяви, че проверява съзнателно ликвидиране.

Загинали са 28-годишният Кънчо Жилов, брачната половинка му Катя и двете им дребни дъщери на 3 година и на 6 месеца.

Те са обитавали апартамент чартърен на таванския етаж в подпалената постройка. Семейството е от пловдивското село Костиево. Загиналият мъж е брат на футболиста Здравко Жилов, чийто тим " Гигант Съединение " откри дарителска акция за събиране на средства за връщането на телата на жертвите в България (вижте повече за самодейността по-долу).

Други девет души са били признати в болница с пострадвания с друга тежест след пожара.

Немски медии оповестяват, че пожарът е избухнал на стълбището на остарялата постройка. В рамките на пет минути огънят се е популяризирал към покрива посредством така наречен " резултат на комина ", блокирайки пътя за бягство.

Когато пожарникарите пристигнали на място, входът към този момент е бил изцяло обзет от пламъци. За да се спасят, няколко от жителите на постройката скочили под паника през прозорците.

Престъплението се случва 20 години след друго сходно нахлуване против пет дами и девойки от турски генезис в Солинген. Жените стават жертва на расистко нахлуване, откакто десни екстремисти подпалват къщата им.

Засега локалните управляващи отхвърлят ксенофобски претекстове да стоят зад закононарушението.

Междувременно в сряда генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за следствие и изясняване на естеството на вчерашния пожар във допустимо най-кратък период, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които изгубиха живота си при пожара, избухнал през вчерашния ден на разсъмване (на 25 март, бел.ред.) в жилището, където са живеели в Солинген, съболезнования на опечалените им родственици и бързо възобновяване на потърпевшите. Надяваме се мощно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във допустимо най-кратък период. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи ", написа през вчерашния ден генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в обществените мрежи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР