Големият победител на тазгодишните награди Оскар“ е филмът Формата на

...
Големият победител на тазгодишните награди Оскар“ е филмът Формата на
Коментари Харесай

Филмът Аз, Тоня“ припомня за грозното лице на съперничеството в спорта: Тоня Хардинг и Нанси Кериган

Големият победител на тазгодишните награди „ Оскар “ е филмът „ Формата на водата “, спечелил критиците с ярката си визия и забавна история, отдадена на любовта сред човека-амфибия и глухоняма жена.
Продукцията „ Аз, Тоня “ също е измежду отличените – актрисата Алисън Джани, която играе ролята на майката на Тоня Хардинг, получи статуетката в категорията за най-хубава актриса в поддържаща роля.

Филмът „ Аз, Тоня “ е отдаден на една от най-противоречивите персони в историята на спорта – фигуристката Тоня Хардинг. Той ще бъде показан у нас от осми март в програмата на София филм фест.

В репортажа си Иван Русланов споделя повече за сюжета на творбата:

Тоня открива фигурното пързаляне още на 3 годишна възраст и спортът се оказва избавление в сложните ѝ детски дни, споделя пред репортера Венета Янева, основател на уеб страницата “Красивата страна на спорта “. Според Янева за Тоня фигурното пързаляне е било късмет тя да не се наложи да живее сложния живот на майка си.

Лентата напомня, че Тоня Хардинг (родена на 12 ноември 1970 година в Портланд, Орегон), е първата американка, изпълнила троен Аксел по време на съревнование, и споделя, по какъв начин нейният  някогашен брачен партньор и негов другар,  желаейки да продължат да се възползват от славата, рекламата и парите на звездата и с цел да я създадат още един път победителка в националния шампионат на Съединени американски щати, провеждат нахлуване против нейната най-голяма съперничка - обаятелната Нанси Кериган. Макар Хардинг да печели съревнованието, заговорът скоро е оголен. Нападението, което има за цел да счупи крайници на Кериган, провокира отвращение, което надалеч минава границите на Съединени американски щати и е мотив за вълна от полемики за цената на триумфа и съперничеството в спорта. 

Според журналиста Дилян Ценов филмът „ Аз, Тоня “ печели тъй като:

„ Това е самостоятелен филм. С стеснен бюджет и сниман доста бързо - 31 дни е бил снимачния интервал. Наистина е достижение за самостоятелен филм да покаже такова високо равнище – и като постановка, и като сюжет. За актьорската игра да не приказваме, тъй като това са две от най положителните женски осъществявания – това на Алисън Джани, в ролята на майката на Тоня, съгласно мен е най-хубавото тази година. Страхотно осъществяване. Няма нищо ненужно в това, което прави. На Марго Роби това ѝ е първата, според мен, и най-хубава роля до в този момент. Първата такава сериозна роля до момента – тя е Тоня, тя просто е Тоня. “

Според кинокритикът най огромното преимущество на лентата е нейният документален темперамент и това, което я отличава от останалите, съгласно него са сцените, които в действителност съставляват изявленията.

„ Тази експанзия, поради която в действителност през цялата си кариера Тоня е упреквана, тъкмо във кино лентата всичко това е обяснено доста човешки – че в действителност не всичко е експанзия, а зад нея има и други по-дълбоки претекстове. “, заключава Ценов.

Репортажът на Иван Русланов за кино лентата „ Аз, Тоня “ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР