Големият бариерен риф, разположен край североизточния бряг на Австралия, е

...
Големият бариерен риф, разположен край североизточния бряг на Австралия, е
Коментари Харесай

Най-голямата жива структура в света е застрашена

Големият бариерен риф, ситуиран край североизточния бряг на Австралия, е удостоверение за вдъхващите благоговение чудеса на естествения свят. Често наричана най-голямата жива конструкция в света, тази спираща дъха система от коралови рифове се простира на повече от 2300 км и се състои от повече от 2900 обособени рифа и 900 острова. Самият размер и трудност на системата я вършат забележима от космоса, което ѝ отрежда място като една от най-емблематичните и значими екосистеми на планетата.

Това, което прави Големия бариерен риф в действителност незабравим, е неговият жив и разнороден морски живот. Рифът е дом на извънреден брой типове, в това число над 1500 типа риби, 411 типа твърди корали и безчет други морски безгръбначни. Богатото биоразнообразие на рифа основава внимателно равновесие, в което всеки организъм играе решаваща роля за поддържане на цялостното здраве на екосистемата.

Една от главните характерности на Големия бариерен риф са комплицираните коралови формирания. Коралите са дребни организми с меки тела, които отделят скелет от калциев карбонат, образуващ основата на структурата на рифа. С течение на времето тези корали се натрупват един върху различен, създавайки комплицирана и преплетена мрежа от колонии. Ярките цветове на коралите, вариращи от ослепително синьо и зелено до нежно розово и лилаво, способстват за образния театър на рифа.

Въпреки това Големият бариерен риф е изправен пред голям брой провокации, които заплашват оцеляването му. Изменението на климата съставлява забележителна опасност, защото повишението на температурата на морето води до избелване на коралите. Когато коралите са подложени на стрес от високите температури, те изхвърлят симбиотичните водорасли, живеещи в тъканите им, което води до загуба на цвят и жизнеспособност.

Това събитие отслабва коралите и ги прави по-податливи на болести. Човешките действия, като несъразмерен лов на риба, замърсяване и развиване на крайбрежието, също способстват за деградацията на рифа. Полагат се старания за справяне с тези проблеми, като за опазването на Големия бариерен риф се ползват начинания за запазване на околната среда, морски предпазени зони и устойчиви туристически практики.

През 1981 година Големият бариерен риф е разгласен за обект на международното завещание на ЮНЕСКО като самопризнание за изключителната му универсална стойност. Този статут отразява световното значение на рифа като естествено знамение и акцентира груповата отговорност за опазване и отбрана на този екологичен шедьовър за бъдещите генерации.

Въпреки провокациите, пред които е изправен, Големият бариерен риф остава знак на изключителното биоразнообразие на Земята и на нуждата от съгласувани старания за запазване и отбрана на естествените чудеса на нашата планета. Самият му размер, оживеният морски живот и екологичното му значение го трансформират в живо удостоверение за чудесата на подводния свят и крехкостта на нашите взаимосвързани екосистеми, напомня actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР