Големите технологични компании, които поведоха разпродажбите на пазара през януари,

...
Големите технологични компании, които поведоха разпродажбите на пазара през януари,
Коментари Харесай

Борсов коментар: Сривът с акциите на Мета шокира Уолстрийт

Големите софтуерни компании, които поведоха разпродажбите на пазара през януари, се оказаха основен мотори за покачването на главните показатели на Уолстрийт през първата половина на миналата седмица. В четвъртък с публикуването на доклада на Meta, компанията майка на платформата Фейсбук, показателите обаче внезапно смениха посоката си и изтриха насъбраните растежи, преминавайки в алената зона.

Седмицата стартира чудесно за вложителите с публикуването на мощни тримесечни резултати от страна на Alphabet /Google/ и на Apple. От Alphabet оповестиха по-висока от плануваната облага и оповестиха за сплит на акциите си с 1:20 За миг цената им мина границата от 3000 $ за дял /+10%/. Книжата на Apple нарастнаха с над 6%, откакто оттова отчетаха следващата си рекордна облага. Продажбите на Apple се покачиха с 11% до 123,9 милиарда $ през първото фискално тримесечие.

Производителите на чипове Advanced Micro Devices прибавиха над 5% след мощен доклад

и упования. Дяловете на Qualcomm също нарастнаха до рекордно високо равнище, откакто основният изпълнителен шеф Кристиано Амон разгласи, че автомобилният бизнес на компанията за към 1 милиарда $ /в момента/ ще доближи размер от 10 милиарда $ за идващите 10 години. В петък акциите на Amazon и Snap се покачиха фрапантно надлежно с 18% и 50%. Amazon надмина упованията на анализаторите за приходите си през Q4, до момента в който от Snap записаха първото си тримесечие с чиста облага в историята си.

Акциите на Ferrari NV се покачиха,

откакто компанията за спортни коли регистрира по-добра от предстоящото облага и продажби за четвъртото тримесечие на 2021 година Доставките за миналата година са скочили с 22% до 11 155 автомобила. Основен мотор за растежа е търсенето на моделите от фамилията F8, както Ferrari Roma и SF90 StradaleFerrar. Очакванията са поправената чиста облага да доближи 1,65-1,7 милиарда евро през тази година. През юни се чакат с интерес детайлности за проектите на Ferrari за за прехода към електрическа подвижност. Към момента Ferrari не възнамерява да пусне напълно електромобил преди 2025 година

На другият полюс бяха книжата на PayPal, които поевтиняха с 24,5%, откакто компанията разгласи разочароващи упования за актуалното тримесечие.

Шок за трейдърите се оказаха оповестените данни и упования на Мета. Печалбата на онлайн колоса, който държи обществената мрежа Фейсбук, се сви с 8 на 100 до малко под 10,3 милиарда $, до момента в който приходите нарастват на годишна база с близо 20% до 33,7 милиарда $. Освен това и вероятностите за идващото тримесечие се оказаха по-слаби от предстоящото от анализаторите.

Книжата на Meta завършиха сесията в четвъртък с ценови спад в размер на 26%.

Само за ден бяха изтрити близо 250 милиарда от пазарната капитализация

Това е най-големият спад на борсова стойност на американска компания в историята на Уолстрийт. Спадът на Meta надмина предходния антирекорд, подложен от Apple на 3 септември 2020 година, когато акциите на производителя на iPhone изгубиха 182 милиарда $.

Цените на петрола набъбнаха, като фючърсите на сорта Брент регистрираха покачване в цената до 92.20долара за барел, а щатският лек недопечен нефт (WTI) нараства с 0.6% до 91.50 $ за барел. Сортът Брент е на зелено с 17% от началото на годината. Според анализатори от Goldman Sachs

цената за барела през актуалната година може да стигне до 100 $.

Индексът на БФБ SOFIX съумя да се възвърне отчасти от януарският спад при вяла търговия и слаб оборот. От 14 февруари на БФБ София ще започва първично обществено предложение на акции на „ Телематик Интерактив България “ ЕАД - притежател на лиценза на платформата за казино и спортни залози PalmsBet. Срокът за подаване на предложения ще е 14-18 февруари. Инвеститорите могат да подават предложения посредством всеки лицензиран капиталов медиатор. Компанията планува да усили капитала си с 10% посредством издаването 400 000 нови акции, като чака да набере към 20 млн. лв.. Заложеният ценови диапазон е сред 50 и 75 лв. на акция, което значи, че пазарната оценка на " Телематик " ще доближи сред 200 млн. и 300 млн. лв.. Дружеството уведоми, че усилва приходите си съвсем 38 пъти през последните три години, като чака за 2021 година те да доближат 78 млн. лв. и да осъществя над 20 млн. лв. чиста облага.

Ивайло Андонов

*Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари. Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР