Големите модни ритейл компании най-накрая се измъкват от ковид кризата

...
Големите модни ритейл компании най-накрая се измъкват от ковид кризата
Коментари Харесай

Zara и H&M се измъкват от Covid кризата

Големите фешън ритейл компании най-сетне се измъкват от коронавирус рецесията и рекордния спад в продажбите от последните 2 години.

Собственикът на Zara – Inditex, и съперника Hennes and Mauritz, който има H&M, оповестиха, че се завръщат на равнища от продажби от преди пандемията и даже отчасти имат по-добри продажби непосредствено 2019 година Испанската Inditex – най-големият фешън търговец на дребно в света, съобщи, че продажбите й са се нараснали с 10% по отношение на равнищата на 2019 година през тримесечието до края на октомври и този растеж продължава до 10 декември. Тези числа са вследствие на доста мощното цифрово наличие на марките и онлайн продажбите.

По-малкият шведски съперник Hennes and Mauritz съобщи, че продажбите му за интервала от септември до ноември 2021 година са достигнали равнищата от преди пандемията.

Сега спънка пред търговията са новите ограничавания и локдаун в редица западни страни и понижените туристически пътувания, при които се реализират огромна част от коледните продажби. Zara прави към 15% от продажбите от магазини в огромните търговски центрове в градовете, които са мощно подвластни от туризма.

Акциите на Inditex, както и на H&M се намалиха с към 3% при започване на декември, а появяването на новия вариант Омикрон помрачи в допълнение обстановката. Освен това, всички огромни компании изпитват големи усложнения със закупуването и доставянето в точния момент на първични материали за производството си, а това е мощно усложнено поради пандемията. 



В портфолиото на Inditex са още марките Massimo Dutti, Bershka и Pull & Bear и те създават повече от половината от продукцията покрай базата си в Испания и достигат до потребителите по-бързо от съперниците. Така отстраняват най-критичния миг с усложнените доставки – проблем, пред който се изправят всички производители в света.

Компанията на Zara смени и мениджмънта по най-високите етажи и в този момент корпорацията пое Марта Ортега - щерка на създателя –милиардера Амансио Ортега.

Испанската компания регистрира продажби от 7,3 милиарда евро и чиста облага от 1,2 милиарда евро от август до октомври, както чакаха и анализаторите. Онлайн продажбите за първите 9 месеца на финансовата 2021 година са се нараснали със 124% по отношение на същия интервал на 2019 година

От H&M оповестиха, че чистите им продажби възлизат на 6,22 милиарда Долара през интервала септември-ноември. Основен плюс на компанията е мощното онлайн наличие на марката. Въпреки това шведската група съобщи, че нейният бизнес продължава да бъде обиден от пандемията.

В края на ноември към 115 магазина на H&M бяха краткотрайно затворени заради рестриктивните мерки за Covid-19 – основно в Австрия и Словакия. В началото на тримесечието към 100 търговски обекта бяха затворени, основно в Югоизточна Азия.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР