Големите инвестиции в транспортна инфраструктура и свързаност да бъдат изведени

...
Големите инвестиции в транспортна инфраструктура и свързаност да бъдат изведени
Коментари Харесай

По идея на Андрей Новаков: Европа ще следи приоритетно големите транспортни проекти

Големите вложения в транспортна инфраструктура и съгласуваност да бъдат изведени като приоритет и за тях да има необикновен контрол от Европейската комисия, с цел да не страдат планове от интернационално значение от вътрешнополитически разтърсвания в обособени страни. Това одобри през днешния ден Европейският парламент в Страсбург, който гласоподава с болшинство от 538 гласа отчета на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ-СДС Андрей Новаков за осъществяването на огромните инфраструктурни планове в Европа.
 
В отчета си за Комисията по бюджетен надзор Новаков упорства Европа да сътвори ясна формулировка за огромните инфраструктурни планове, с цел да бъдат изведени като обособена категория в разпоредбите и да се преглеждат с преимущество по ускорена процедура. Предложението е дефиницията за огромен план да се основава освен на цената на инвестицията, само че на първо място на нейната значителност за районите и хората.
 
" Макар Европа да има безспорни триумфи и достижения, огромните планове в транспортна съгласуваност се бавят с години. Пътувам доста - и в България, и из Европа. Има места, където хората не имат вяра, че ще доживеят да видят приключен тунел, жп линия, мост или някакво оборудване, което би трябвало да промени живота и града им ", съобщи Новаков по време на дебата в Страсбург.
 
" Трябва да се научим да мислим превантивно. Днес коронавирус пандемията мина, на крачка от Европа се води война. Трябва да има нарастване на бюджетните средства за военна подвижност, а разширението на TEN-T мрежата да обхване сътрудниците на Европейски Съюз от източното съседство, по-специално Украйна и Република Молдова ".

В Доклада си Андрей Новаков се основава на проучване на Европейската счете палата (ЕСП), съгласно което реализацията на огромните транспортни планове до 2020 година лишава приблизително 15 години, също заради обилни закъснения (в някои случаи до 11 години) по отношение на авансово заложените периоди за осъществяване.  
 
Допълнително предизвикателство се оказва и фактът, че заради своите периоди някои от огромните транспортни планове попадат в обсега на няколко програмни интервала и разнообразни грантови схеми, всяка от които изисква ново предложение за план и развой на асортимент. Това води до повтаряне на напъните и повече административна тежест. 

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори следващ мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР