Големите енергийни консуматори, като КЦМ например, ще могат да участват

...
Големите енергийни консуматори, като КЦМ например, ще могат да участват
Коментари Харесай

И големите консуматори на ток ще могат да предоставят студен резерв

Големите енергийни потребители, като КЦМ да вземем за пример, ще могат да вземат участие в търгове за леден запас, като при нужда ще понижават потреблението си на електрическа енергия

© Надежда Чипева Още по тематиката
Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

Държавата ще заплаща доста повече, без да има действителна нужда от това
9 авг 2018
Бизнесът подлага на критика новите правила за търговията с ток

Търговците на електричество желаят да вземат участие в търговете за леден запас
7 авг 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде и търговец на ток

Компанията възнамерява да работи на пазара на едро, без да доставя електрическа енергия на крайни клиенти
5 юни 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от 2.8 млн. лева в интерес на централата на Папазов

Държавната компания ненадейно разтрогна контракта си за леден запас, а Топлоелектрическа централа " Варна " беше единственият претендент на изключителния търг
9 май 2018 Промяна в Правилата за търговия с електрическа сила дава опцията на огромните индустриални консуматори да вземат участие в търговете за пазаруване на разполагаемост за леден запас - мощности, които не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани. Промяната е от дълго време чакана от бизнеса и би могла да обезпечи доста по-надеждно и дейно действие на електроенергийната система. Но до известна степен използването й най-малко през тази година е закъсняло - от 1 август Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) подписа контракти за общо 52 млн. лева Топлоелектрическа централа " Варна " на Данаил Папазов и обвързваните с Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Русе " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " за обезпечаването на леден запас до 31 юли 2019 година

От систематичния оператор показват, че промените и допълненията на Правилата за търговия с електрическа сила са били обнародвани в брой 72 на Държавен вестник от 31 август 2018 година, след което са написани и съответните " Правила за осъществяване на търгове за закупуване на разполагаемост за муден третичен (студен) запас от консуматори на електрическа сила ".

" Предстои провеждането на специфичен търг за обезпечаване разполагаема мощ за леден запас от потребителите за интервала 1 ноември 2018 година - 28 февруари 2019 година Количествата и цените са част от тръжната документи, която ще бъде оповестена през месец октомври ", изясняват от от ЕСО.

Защо е значимо

Законът за енергетиката задължава ЕСО да поддържа избран леден запас за безвредното и дейно действие и ръководство на енергийната система. Той служи за компенсиране на дефицита в системата при пренатоварването й - нормално през зимните месеци.

Този запас се дефинира със заповед на министъра на енергетиката и се купува от централите след търгове, като разноските си за това ЕСО покрива посредством цената за достъп до електропреносната мрежа. Цената се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране и се заплаща от всички консуматори за всеки пренесен по мрежата мегаватчас.

През последните години за студения запас се разчита главно на едни и същи централи. Освен държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " това са обвързваните с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Русе ", " Топлофикация Перник ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 " и " Брикел ", като точно първите две не съумяха да проработят през януари 2017 година Въпреки това за тази година още веднъж са подписани контракти със обвързваните с Ковачки централи, а вместо държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е включена Топлоелектрическа централа " Варна ".

Как ще се отрази смяната

Студеният запас би трябвало да е сигурен и маневрен, а казусът е, че в нашата система няма дребни маневрени мощности, които бързо да бъдат включени, когато се наложи. Такива сигурно не са въглищните централи. Топлоелектрическа централа " Варна ", работеща на газ, е подобаваща в това отношение, защото бързо може да се пуска и стопира. Но разноските й са доста по-високи.

Една от благоприятни условия за по-ефективно ръководство на запаса е точно опцията потребителите и огромните потребители краткотрайно да понижават потреблението. Сега да вземем за пример, в случай че на ЕСО са нужни 20 или 30 мегавата мощ, се задейства блок от 75 или 125 мегавата, каквито са на " Топлоелектрическа централа Марица 3 ", " Топлофикация Русе " и " Топлоелектрическа централа Бобов дол " да вземем за пример. На Топлоелектрическа централа " Варна " са даже по-големи - 210 мегавата. В такива случаи обаче непотребната сила би трябвало да се поеме от някой и най-често се пускат помпите на ПАВЕЦ, което води до спомагателни разноски.

А задействаната Топлоелектрическа централа си получава заплащане за цялата създадена сила. Ако индустриалните консуматори също вземат участие, тези несъответствия може да се ръководят доста по-гъвкаво - да вземем за пример огромно дружество може да ограничи потреблението си за няколко часа, до момента в който пикът отмине или се задействат други мощности като въглищни централи. Цените за това ще станат ясни през октомври, когато се разгласяват документите за търга.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР