Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят

...
Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят
Коментари Харесай

Големи западни фирми изнасят производствата си от Украйна в България

Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят производствата си от Украйна в България, само че упованията на фирмите са да заплащат същата цена на ишлеме, каквато е в Украйна. Това са относително висок клас марки, които са вложили непосредствено в лично произвеждане в Украйна и тези производства сега са затворени, заяви пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова.

Увеличеният размер на поръчките от западните компании към българските компаниите обаче отключва остарелия проблем в страната, обвързван с недостига на работна ръка.

Председателят на БАПИОТ подсети, че през последните години огромни западни марки вложиха в фабрики в Украйна, Армения, Молдова и Турция, откакто този развой завърши на Балканите. Със затварянето на много компании в Украйна и отдръпването на огромни западни вложители от тази страна те се насочиха към Балканите и главно към България, която е обичаен производител на текстил и дрехи.

" Големият спор на ползи обаче е обвързван с цената, тъй като те са планувани за произвеждане в Украйна, а ние не можем да работим на тези цени, защото те не могат да покрият настоящите ни разноски ", разяснява ръководителят на БАПИОТ. Ценовият потрес се ускорява и поради скока на всички разноски на българските производители. " В момента обаче се борим за компромисни решения, тъй като е значимо да задържим клиентите ", добави Банкова.

Тя посочи, че сега непрестанно текат запитвания и преговори, има огромен интерес, само че не може да се каже какъв брой дълго ще продължи той поради обстоятелството, че има огромно ценово противоречие по отношение на това, което тези западни компании чакат да платят.

" От началото на годината положението в сектора е относително устойчиво, само че предковид равнищата не могат да бъдат достигнати. В момента сме прекъснали линията на спад на износа, само че не е известно до каква степен тази наклонност от първото тримесечие на годината ще е трайна, тъй като не е ясно какъв брой дълго компаниите ще устоят на инфлационния напън ", разяснява още Банкова. В този смисъл ситуацията за сектора се усложнява заради обстоятелството, че няма изясненост какъв брой дълго ще бъдат подпомагани индустриалните предприятия във връзка с новата рецесия, която се разгоря след ковид.

" Доста компании затвориха по време на коронакризата, като болшинството от компаниите в сектора са микро, дребни и междинни, а огромните са едвам 3,5 на 100 от всички компании в бранша. По данни на ръководителя на БАПИОТ не по-малко от 10 на 100 от фирмите от сектора са затворили в този интервал. Това главно са фамилни компании, а за жал загубихме и много сътрудници през тези две години ", разяснява Банкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР