Големи международни хуманитарни агенции предупреждават за хаотични и отчайващи сцени

...
Големи международни хуманитарни агенции предупреждават за хаотични и отчайващи сцени
Коментари Харесай

Хаотични и отчайващи сцени сред афганистанците, завръщащи се от Пакистан, казват хуманитарните агенции

Големи интернационалните филантропични организации предизвестяват за безредни и отчайващи подиуми измежду афганистанците, които са се завърнали от Пакистан, където сигурността силите задържат и депортират чужденци без документи или без регистрация

От Асошиейтед прес, 2 ноември 2023 година, 4:22 ч.

ИСЛАМАБАД -- Големи интернационалните филантропични организации предизвестиха в четвъртък за безредно и отчайващи подиуми измежду афганистанци, завърнали се от Пакистан, където силите за сигурност задържат и депортират чужденци без документи или нерегистрирани.

Репресиите против незаконната миграция засягат най-много афганистанците, тъй като те са по-голямата част от чужденците, живеещи в Пакистан, макар че държавното управление твърди, че е ориентирано към всички, които са в страната нелегално.

Три филантропични организации - Норвежкият съвет за бежанците, Датският съвет за бежанците и Международният избавителен комитет - споделиха, че доста хора, бягащи от пакистанските репресии, са пристигнали в Афганистан в неприятно положение.

„ Условията, при които идват в Афганистан, са ужасни, като доста от тях са претърпели тежки пътувания, траяли няколко дни, изложени на стихиите и постоянно са принудени да се разделят с техните притежания в подмяна на превоз “, се споделя в изказване на организациите.

Между 9 000 и 10 000 афганистанци в този момент пресичат границата всеки ден от Пакистан. Преди това бяха към 300 дневно, съгласно екипите на организацията на място.

Завърналите се афганистанци няма къде да отидат и организациите споделиха, че се опасяват за оцеляването и реинтеграцията на хората в страна, затрупана от естествени бедствия, десетилетия война, бореща се стопанска система, милиони вътрешно разселени хора и филантропична рецесия.

Салма Бен Аиса, шеф на Международния комитет за избавяне в Афганистан, сподели, че завърналите се лица са изправени пред тъмно бъдеще, изключително в случай че живял в Пакистан от десетилетия.

Афганистанските талибански управляващи споделят, че са подготвили краткотрайни лагери за афганистанците в граничните региони, осигурявайки на хората храна, заслон, здравни грижи и SIM карти.

В четвъртък министърът на вътрешните работи на Пакистан Сарфраз Бугти сподели, че е уверил основния посланик на талибаните в страната Ахмад Шакиб, че афганистанските дами и деца ще бъдат освободени от биометрични проби като снемане на пръстови отпечатъци, с цел да се улесни завръщането им.

Бугти сподели на Шакиб, че афганистанците ще бъдат третирани с най-голямо почитание и достолепие, съгласно изказване на министерството. Не се подхващат никакви дейности против тези, които са регистрирани като живеещи в Пакистан или имат афганистанска гражданска карта, добави той.

Пакистанската полиция прави акции в цялата страна, с цел да ревизира документите на чужденци.

Властите унищожиха къщи от глинени тухли в покрайнините на столицата Исламабад по-рано тази седмица, с цел да принудят афганистанците да изоставен региона. Домашните движимости бяха затрупани под руините, откакто тежки машини събориха спонтанните жилища.

Пакистан е приел милиони афганистанци през десетилетията, в това число тези, които са избягали от страната си по време на руската окупация от 1979-1989 година

Свързани тематики

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР