Големи кадрови рокади се задават в Областната дирекция на МВР

...
Големи кадрови рокади се задават в Областната дирекция на МВР
Коментари Харесай

Задава се голям кадрил в пловдивската полиция

Големи кадрови рокади се задават в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, научи „ Марица “ от свои източници. Това се подразбра и от думите на новия вътрешен министър Бойко Рашков, който тази заран заяви по бТВ, че доста шефове на служби във ведомството са излезли в неплатен отпуск чак до септември, в това число и шефът на пловдивската полиция. Това би трябвало да значи, че последният към този момент е „ комплициран на дузпата “.

Синдикалисти от Министерство на вътрешните работи обясниха пред „ Марица “, че при отстраняването на полицейски шефове има тънкости, които оказват въздействие на процедурата по промяната на управлението в една регионална дирекция.

Ако шефът на полицията е в неплатен отпуск, няма никаква спънка той да бъде отхвърлен на секундата, настояват специалистите. На по този начин обаче стои въпросът, в случай че той е в болнични. Според тях точно подобен е казусът с шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който сега е в болница. Той не е подавал заявление за неплатнен отпуск, както твърди министърът, само че към този момент не е показал и болничен лист. Според синдикалистите, обаче, това би трябвало да стане след оздравяването и завръщането му на работа. „ Когато служителят е в болнични, той не може да бъде освободен от работа, тъй като болничният не може да се спре като неплатената отпуска “, безапелационни са синдикалните дейци.

Проблемът е, че сега пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи е в положение на безтегловност, защото няма публично акредитиран началник, който да упражнява функционалностите и пълномощията на районния шеф. Подобно беше ситуацията в Пловдив през 2009 година, когато преди освобождението си тогавашният началник на полицията Ангел Рангелов излезе в дълги болнични, а заместникът му Валери Баненкин нямаше пълномощия да го замести. Така силовата дирекция под тепетата остана на автопилот близо 20 дни.

Така се случи и през февруари 2017 година, когато тогавашният шеф на полицията Христо Разсолков излезе в дълъг болничен, а първият длъжностен кабинет на президента Румен Радев взе решение да се закрие щата на зам.-директор на ОДМВР-Пловдив. Тогава за краткотраен началник на полицията беше назначен Атанас Илков, който стана титуляр едвам през юли, когато Разсолков заяви, че напуща системата на Министерство на вътрешните работи.

Вероятно е сходно състояние да се повтори и в този момент. Според осведомени за директорския пост е гласен актуалният началник на Първо РУП гл. инсп.ектор Петър Тодоров, който е един от най-дългогодишните чиновници на пловдивската полиция. „ Директорски пост ще бъде един заслужен свършек на кариерата му в Министерство на вътрешните работи “, настояват негови познати. През годините Тодоров няколко пъти беше спряган за най-високия полицейски пост в Пловдив, само че до предопределение не се стигна.

Пловдивските ченгета подозират, че актуалният шеф не е единственият, на който е „ вдигнат мерникът “ от новото управление на Министерство на вътрешните работи. В полицията се приказва, че дружно с него евентуално ще си отидат още няколко чиновници на виновни постове, които бързо са израснали в кариерата през последните години. Става въпрос за един началник на отдел (който също е в болнични от петък) и трима началници на районни ръководства.

Дали това ще задоволи „ глада “ на новия министър за възобновяване на управителния състав в ОДМВР-Пловдив, занапред ще стане ясно.

Засега обаче се знае, че до момента в който дирекцията е в безтегловност, работата в нея не върви както би трябвало. Повечето началници са се снишили, до момента в който отмине бурята, а елементарните чиновници на реда не могат умерено да извършват задължанията си.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР