Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени

...
Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени
Коментари Харесай

Документите Пандора: Добре дошли в Америка - мозък и изпълнител

Големи компании в юридическата и финансовата сфера се оказаха забъркани в грандиозните схеми по прехвърлянето на големи благосъстояния и активи от от дълго време открити данъчни убежища по света към доверителни компании, основани в Съединени американски щати. Мастити адвокати са привличали олигарси, бизнес магнати и политици от целия свят, съветвайки ги по какъв начин да ръководят колосални активи по този начин, че да избегнат заплащането на налози.

След като ", светът получи опция да надникне зад кулисите на една невиждана по мащаби финансова игра, в която големи суми пари са се вливали в продължение на години в американски тръстове. Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) е проучил повече от 11,9 милиона поверителни документи в границите на 2 години и е разкрил доказателства за това по какъв начин политически и корпоративни водачи и членовете на техни фамилии са премествали пари и активи на обща стойност над 1 милиард $ в 260 основани в Съединените щати тръстове.

Около 30 от тръстовете имат активи, свързани с хора и компании, упрекнати в измами, подкупи или нарушение на човешките права в някои от най-уязвимите места и страни в света.

Списъкът с поверителни файлове, споделен с над 150 медийни сътрудници по света, разказва единствено някои от тръстовете в Съединените щати, само че е най-значимият набор от документи, оповестени в миналото за доверителната промишленост в Америка. Сред многото имена в него се открояват тези на две компании – " Бейкър Макензи " (Baker McKenzie) и " Трайдент Тръст " (Trident Trust) .

разполага с 4700 юристи в 46 страни и осъществя годишни доходи от 3,1 милиарда $. Тя е измежду към десетината американски и английски компании, които са основали огромни интернационалните мрежи и са преобразили самата адвокатска специалност, безапелационни са от ICIJ. Но документите разкриват освен това, споделят публицистите и прибавят: " Бейкър Макензи " е помогнала на милиардери, мултинационални компании и обвързваните с тях политици да скрият благосъстоянието си и да избегнат заплащането на налози посредством разнообразни механизми и комплицирани структури. Чудесен метод да си купиш данъчен комфорт.

Само три от оповестените в " Пандора " случаи, засягащи активността на „ Бейкър Макензи “, приказват задоволително:

1. Джо Лоу, консултант на премиера на Малайзия, е употребил услугите на компанията, с цел да отклони стотици милиони долари от държавен фонд за икономическо развиване. Сега Лоу е упрекнат в образуване на голям по размери обир на обществен капиталов фонд и е търсен от Малайзия, Съединени американски щати и Сингапур.

2. Държавната съветска оръжейна компания " Ростек ", подложена на интернационалните наказания поради сенчести покупко-продажби, също е потърсила помощ от " Бейкър Макензи " през 2016 година, с цел да продаде акциите си в един от най-големите медни рудници в света, ситуиран в Монголия. Продажбата е провокирала следствие за корупция на тогавашния монголски министър председател.
 Бабиш: Купувал съм парцели във Франция посредством офшорки, само че преди да вляза в политиката Бабиш: Купувал съм парцели във Франция посредством офшорки, само че преди да вляза в политиката
Чешкият министър председател и милиардер Андрей Бабиш призна в изявление за чешката телевизия, че е купил 16 парцела във Франция през 2009 година посредством офшор...

3. Технологичният колос Apple на собствен ред се е обърнал към услугите на тръста, с цел да избегне заплащането на обилни суми корпоративни налози.

Самата юридическа компания твърди, че следи за върховенството на закона и съблюдава най-високите интернационалните стандарти във връзка с етиката, антикорупционната политика и човешките права. " Ние сме почтени и транспарантни, и не вършим бизнес с лица със съмнителна известност “, е записано в кодекса й за бизнес държание.

Зад тези изявления обаче действителността, става известно, е напълно друга - това е заключението на ICIJ. " Бейкър Макензи " е същински дирек на сивата стопанска система, който през годините е съдействал за облагодетелстването на богатите за сметка на държавните хазни и портфейлите на елементарните жители, уверени са публицистите.

Водещи интернационалните организации като Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОССЕ) обявиха, че слабото контролиране на активността на юристите и други експерти, предлагащи характерни услуги и съвещания, играе основна роля в световната финансова престъпност.

За разлика от банкерите и някои други медиатори в чужбина, юристите съумяха да избегнат контрола върху активността си, частично поради привилегията да разполагат с поверителна информация от клиентите си. В някои страни тази привилегия даже ги освобождава от задължението да регистрират действия като пране на пари пред държавните регулатори.
 Коронасубсидии за офшорки - някогашен арбитър твърди любопитни неща с забавни имена Коронасубсидии за офшорки - някогашен арбитър твърди любопитни неща с забавни имена
Според закона у нас компания, записана в офшорна зона, не може да взе участие директно или индиректно в социална поръчка, само че може да получава...

Въз основа на стотици страници поверителни документи и неразкрити до момента вътрешни файлове, дадоха опция да се наблюдава ролята на такава елитна адвокатска адвокатска фирма като " Бейкър Макензи " (но и освен!) в офшорната стопанска система. Разследването сподели, че " Бейкър Макензи " е играла роля допълнително от 440 офшорни компании, регистрирани в данъчни убежища, като нормално е свързвала клиенти с офшорни снабдители на услуги. Тя е оказвала напън при оформянето на закони и разпореждания в целия свят, в това число е лобирала против ограничения, свързани с изпиране на пари. Достатъчно е да се упоменат единствено два обстоятелството. В Обединените арабски емирства " Бейкър Макензи " е подкрепила основаването на свободни зони (области с ниски налози и леки регулации), които съгласно осведомени са насърчавали противозаконната активност. В Австралия пък адвокатската адвокатска фирма се е противопоставила на мярка, предопределена да ограничи избягването на налози в офшорни условия от страна на огромните компании.

Повече от 220 чиновници на " Бейкър Макензи " в 35 страни са заемали длъжности в държавни организации, в това число в правосъдни министерства, в данъчни служби, в Европейската комисия и в офисите на държавни глави. Компанията се загатва допълнително от 7500 документа, доста повече от всяка друга огромна американска адвокатска адвокатска фирма.

Много от тези документи идват от финансовата компания , на която " Бейкър Макензи " е делегирала безусловно ролята на производител на офшорки. Тръстът (по формулировка концерн е физическо или юридическо лице, което е упълномощено от притежател на дадени активи да ги ръководи в интерес на други хора/компании), с офиси на Британските Вирджински острови, е съветвал десетки корпоративни колоси по отношение на данъчни или офшорни маневри и има клиенти от 54 страни. Лобирал е за тях и ги е защитавал, при опит от страна на управляващите да бъдат оспорени дейностите им и да бъде извършен надзор. " Трайдънт Тръст " не разяснява разкритията, само сбито уточни, че съблюдава законовите условия и сътрудничи на управляващите при рутинни инспекции. А табелата с надпис за добре пристигнали на централния офис на компанията в Сиукс Фолс, Южна Дакота, гласи: " Добре пристигнали в Америка ". Именно в Южна Дакота ръководените от тръстове активи се учетвориха през последното десетилие и към този момент са в размер на 360 милиарда $!

Що се отнася какъв брой е в действителност строго законодателството в този американски щат, показателни са думите на някогашния щатски сенатор Крейг Кенеди: " Опасявам се, че станахме като Панама и Швейцария. Не знам кои са бенефициентите, не знам какви типове активи се ръководят. Хората употребяват законите за тръстовете за аморални цели. Не мога да кажа, че това става в Южна Дакота, само че в действителност не знам ".

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР