Големи чуждестранни компании, които обмислят инвестиция в България, са с

...
Големи чуждестранни компании, които обмислят инвестиция в България, са с
Коментари Харесай

Големите международни компании заявиха какво искат от България, за да инвестират у нас

Големи задгранични компании, които обмислят инвестиция в България, са с новаторски производства, употребяват възобновими енергийни източници и имат условия цялата сила, която употребяват, да бъде зелена. Ако България няма по какъв начин да даде това, няма по какъв начин да се реализира тази инвестиция. Клиентите и акционерите в тези компании държат на тези условия, тъй като всички тези огромни интернационалните играчи към този момент изповядват ESG философията.

Това изясни изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Мила Ненова по време на интернационалната конференция „ ESG и световните цели. Практически насоки за компаниите “, проведена от Конфиндустрия България.

Има сериозна маса от компании, които изповядват ESG философията. При огромните вложители ESG е част от техните условия към страните, в които влагат. За благополучие в България сме много напред със зелената сила. Има доста места, на които това към този момент се случва, добави Ненова.

Тя акцентира потребността от насърчаване на тази инфраструктура и тактика на страната за основаване на тези условия. По нейно мнение „ интерес към България има “ в резултат на разнообразни събития, като Коронавирус и войни, които разместиха пластовете и това ни дава доста благоприятни условия да привличаме задгранични вложения.

Ненова уточни още, че когато един сходен огромен непознат вложител пристигна в България с инвестиция от 150-200 млн. лева, той търси нови клиенти и снабдители и това „ способства доста за прехода “.

Искаме в България да идват високотехнологични предприятия с положителни практики, които да оказват помощ да се развива страната, уточни още Ненова, цитирина от economic.bg.

Фокус бе подложен и върху законодателното въвеждане на ESG отчитането в България посредством поправките в Закона за счетоводството. Очакванията са те да са признати до началото на юли, а към 780 български компании да би трябвало да подават специфични ESG доклади.

Аделина Миткова, старши управител в Deloitte за България внесе детайлности и уточни, че ще има стандарти, по които да се рапортува, а за някои компании може да има изключение при представянето на ESG доклад като да вземем за пример, в случай че компания майка приготвя изчерпателен подобен.

Целта на регулацията не е да обремени фирмите, а в противен случай – да се добави избрана информация от фирмите, без те да се затрудняват. Доста позитивна смяна, безапелационна бе Миткова.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели обърна внимание, че зелените начинания не трябва да се вършат единствено тъй като се изискват от закона, а би трябвало да се вършат с едно мислено за въздействието върху околната среда, самата компания и нейните чиновници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР