“GOES-Т е мощен метеорологичен спътник, който ще работи в гестационарна

...
“GOES-Т е мощен метеорологичен спътник, който ще работи в гестационарна
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американска ракета Атлас 5 изпрати в космоса модерен метеоспътник на НОАА!

“GOES-Т ” е мощен метеорологичен сателит, който ще работи в гестационарна орбита. Той ще снима Земята, ще картографира местоположението на мълниите, ще съблюдава слънчевата интензивност и ще прави мониторинг на галактическите феномени, оказващи въздействие върху нашата планета.

За извеждането на спътника се използваше “Атлас 5 ” в настройка 541, което значи, че бе оборудвана с 5.4-метров обтекател, четири спомагателни твърдогоривни ускорителя с американски ракетни мотори “GEM-63 ” и индивидуален мотор “RL10 ” на горната степен “Центавър ”. Изстрелването беше комплицирано, като моторът “RL10 ” трябваше да се възпламени три пъти в границите на три часа и половина, с цел да може да вмъкне “GOES-Т ” в вярната геостационарна трансферна орбита с висок перигей от 8 900 километра. 

Но не моторът “RL10 ” прикова толкоз публичното внимание, нито твърдогоривните мотори “GEM-63 ”, колкото фактът, че главният мотор на първата степен на “Атлас 5 ” бе положителният остарял “РД-180 ”, издигнат в съветското дружество Неправителствени организации “Лавочкин ”. На фона на влошените геополитически връзки сред Съединени американски щати и Русия около войната в Украйна, изстрелването беше осъществено единствено от американски експерти без надзора на съветските им сътрудници. 

“В Съединени американски щати се приготвят да употребяват “РД-180 ” без Русия. Надявам се, че този “подход към снаряда ” ще бъде сполучлив. Нашият мотор беше употребен от американците 96 пъти, като всичките изстрелвания бяха сполучливи и статистиката на успеваемостта бе неповторима. И това бе при изискване, че нашите експерти от “Енергомаш ” съпровождаха тези пускове и обезпечаваха техническата им поддръжка. Скоро компанията Боинг, която на два пъти се провали с новия си пилотиран транспортен съд “Старлайнър ”, ще затаи мирис при третия изпитателен полет. Корабът ще бъде изведен в космоса с ракета “Атлас 5 ” и наш мотор “РД-180″ на първата си степен. Но към този момент ще е без надзора на нашите експерти. Ами, дано се помолим за американските си другари ”, написа шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин в Туитър на 28-ми февруари.

Президентът на ЮЛА Тори Бруно отвърна:  “Бихме предпочели да разполагаме със експертите ако моторът направи нещо ненадейно. Но въпреки всичко летим с такива мотори в продължение на години и сме натрупали задоволителна експертиза и опит ”.

В последна сметка моторът “РД-180 ” се държеше безупречно по време на снощния полет без да прави “нещо ненадейно ”, също както и останалите американски мотори на ракетата “GEM-63 ” и “RL10 ”. 

ЮЛА би трябвало да извърши още към 20 изстрелвания на ракети “Атлас 5 ” през околните няколко години, от които осем са заделени за полетите на пилотирания галактически транспортен съд “Старлайнър ”. Всички мотори “РД-180 ”, нужни за тези задачи, са от дълго време доставени и са налични в хангарите на ЮЛА, тъй че Съединени американски щати няма чакащи доставки. 

Поетапно обаче компанията ще трансферира своите нови задачи на ракети “Вулкан ”, които ще заменят както “Атлас 5 ”, по този начин и остарялото ракетно семейство “Делта 4 ” – то използва единствено американски ракетни мотори, само че е скъпо и неконкурентоспособно на международния пазар по изстрелванията. “Вулкан ” ще бъдат оборудвани с мотори на Блу Ориджин “БЕ-04 ”, които са в стадий на финалните си тествания. Според думите на Тори Бруно моторите се държат безотказно по време на тези тествания, което разрешава дебютният полет на “Вулкан ” да бъде сбъднат до края на тази година. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР