Годподин Манчев, какъв ще бъде акцентът на организирания от „Булатом“

...
Годподин Манчев, какъв ще бъде акцентът на организирания от „Булатом“
Коментари Харесай

Богомил Манчев: 90% от хората, които се изказват за АЕЦ „Белене“ не могат да направят разлика между инвеститор и участник и не познават процедурата


Годподин Манчев, какъв ще бъде акцентът на проведения от „ Булатом “ конгрес през тази година поради позитивните вести към плана за АЕЦ „ Белене “?

Акцентът ще бъде ориентиран към процедурата. Ние сме минимум възбудени от обстановката. За нас е ясно, че е направена първата стъпка, тъй като има освен изявление. Има отчет. В момента има основан документ, който е направен от министерство на енергетиката и признат от Mинистерски съвет. Внесен е в Народното събрание и би трябвало да се разиска от Eнергийната комисия, която да го внесе в Пленарна зала за гласоподаване. Докладът съдържа няколко разновидността. Това е първата стъпка, само че в случай че Народното събрание по някаква причина не одобри този отчет и каже: желаеме да се стартира с еди кой си вид или желаеме този, който ще бъде желан от вложителите - нямаме никаква стъпка. Дотам! Проектът умира. Защото всички външни вложители, в това число и вътрешни не могат да създадат стъпка, в случай че стои тази декларация.
Всеки път политически лица се изричат в извънредно несъответствуващ вид. Ако би трябвало да бъдем точни, на следващия ден държавното управление може да реши и да каже: Рестартираме плана АЕЦ „ Белене “.

И в случай че се вземе такова позитивно за плана решение, т.е. да се развива той, то дано посредством Агенцията за приватизация да се търси опция за реализацията му. Защото това е единствения верен път, а страната си има инструмент и той се споделя Агенция за приватизация.

Проектът може да остане 100 % държавен, или да е при всевъзможни останали разновидности, в това число и да е 100 % частен.

Напоследък се натрупаха прекалено много изявления, само че главно от хора срещу плана „ Белене “, което е необичайно. Вие сте самичък от другата страна?

От изказващите се по плана АЕЦ „ Белене “, 90 % не вършат разлика сред вложител и снабдител. Не познават лицензионния и капиталов развой. Не познават разходната част. Не знаят по какъв начин да се структурира личният капитал. Те считат, че този, който ще пристигна да прави автоматиката и електрическата част е снабдител, той не е акционер. Няколко години държавното управление на Орешарски, а и второто държавно управление на ГЕРБ говореха по какъв начин да вземем за пример „ Уестингхаус “ ще пристигна като стратегически вложител. Обяснявах, че не може, че в никакъв случай тази компания не е строила централа. Реактори да, има, произвела е много, само че централа – не.

Необходима ли е нова оценка на активите?

Това е естествена процедура. Затова споделям, че има направени няколко верни стъпки. Трябва да има правна адвокатска фирма, която да направи структурата на плановата компания – на кого да бъде притежател, на какъв правилник да се подчинява. Защото плановата компания ще бъде 100 % държавна. Тя ще бъде на НЕК, само че ще е 100 % държавна под шапката на компанията майка БЕХ, общ принципал на всички сдружения към министерство на енергетиката.

Това е процедурата. Прави се планова компания, споделя се похарчили сме толкоз пари за проектант - инженера, толкоз за плана, толкоз за техническия план, макар че приказват нелепости, че няма механически план, и толкоз сме платили за оборудването. Това може да се преоцени толкоз или да се оцени едно към едно. Защото все още неведнъж, в разнообразни медии обяснявах, че към този миг АЕЦ „ Белене “ не е в сметката на загубите или на плюса на НЕК. Той е задбалансов, тъй като не е ясно какво ще се случи с него. Това е някакъв актив, който се трансферира от година в година и стои към салдото, само че не ти съчинява нищо. Ако на следващия ден кажат, стопираме, няма повече да се занимаваме, НЕК би трябвало да отпише 1,5 милиарда евро като загуба. А НЕК в този момент, като направи планова компания, този 1,5 милиарда евро ще се появи като актив от другата страна и НЕК ще се яви като заемодател в плановата компания.

Този заем в НЕК ще се яви минус, когато онази компания банкрутира, или не му върне парите, или НЕК ги материализира като акционер в новата компания. Тя сега е 100 % на НЕК и сдружението ще има капитал от 1,5 милиарда евро, в случай че тази оценка се удостовери от някой си, само че това зависи от оценителя или оценителите. Това е вярната структура.

Решението на Народното събрание за един, два, или и за трите разновидността е за пускане през Агенцията за приватизация за процедура, на която се кани стратегически вложител или вложители да изградят този план, в който би трябвало да се каже: имаме площадка, имаме право на градеж (при нас се споделя вещно право, което е 99 години по българския закон). Защото с изключение на страната, в случай че взе участие тя може да е притежател на площадката и да я апортира като актив плюс оборудването, което има, само че си остава на този акционер, който се споделя страна.

Това е по този начин, тъй като не може другият акционер, който е китаец или руснак, или различен, или са няколко - те не могат да имат по нашия закон земя в България. Там би трябвало да има 99- годишно право на градеж. Това е задоволително с цел да се построи централата и да се експлоатира за целия планов период на работа. И в случай че тя се удължава ще би трябвало да се даде повторно право на градеж, което е още 99 години. Така се прави в целия свят. И у нас е по този начин.

Това деяние би трябвало да се извърши като се отдели плановата компания. Тогава се разпорежда на Агенцията за приватизация да провежда интернационален търг, на който тя да продложи 100% от акциите. И на този търг, който желае да взе участие да пристигна и да каже: аз желая да купя 5%, 20% или повече от този план.

Участниците, като купят и като кажат: Да, вършим плана, откакто се ситуира кои са акционерите вътре, т.е. новите притежатели на компанията (те авансово ще имат някакъв бизнес модел), ще уточняват бизнес модела тогава, когато е подготвена компанията. Иначе ще е интерпретация – 10 милиарда, 9 милиарда, 8 милиарда. В момента не може да се каже при структура, която би трябвало да се предложи в този търг - 30 % личен капитал, 70 % притеглен капитал нещо несъмнено.

България влиза със личен капитал еди какъв брой си и той може да бъде оценен от останалите стратегически вложители, че е 20%, 15% или 30%. Под въпрос е дали и по какъв начин те ще поощрят или няма да поощрят главният притежател на този актив в лицето на Република България в лицето на тази планова компания. И България да вземем за пример разпорежда на НЕК да управлява актива, тъй като е на територията на България. Трябва да се реши какъв брой пари още ще извади по време на построяването, с цел да доплати в бюджетната сметка, която са създали дружно, с цел да придобие примерно 35 % или 34%.

Трябва ли да бъдат водени диалози с „ Росатом “ преди да бъде поканен стратегически вложител? Какво отношение има към плана „ Росатом “, като се изключи че е създал плана? Какво отношение има към плановата компания?

Никакво. „ Росатом “ би трябвало да даде единодушие, че техният план може да бъде изработен от друга компания. Казва се план В-466, тъй като едно време бяха го кръстили А92, само че астрономическото време няма отношение към плана. Въпреки че непрестанно някой се пробва да го употребява, че бил остарял или нов „ москвич “. Всеки път изяснявам, че реактора АР 1000 е с 10 години по-стар като план от този.

Тези хора, които приказват не схващат, че в нуклеарния бизнес нещата се вършат най-малко 15-20 години с планувани лицензионни процеси. При производството на самото желязо се гледа какъв период на работа има и по какъв начин сме го „ накичили като коледна елха “ със системите за сигурност и какви въпроси решаваме от позиция на сигурност. Но това няма по какъв начин, а и за какво да го изяснявам.

България би трябвало да се обърне към „ Росатом “ и да каже: „ Ние желаеме този план да го обявим за обмен “. Ще се яви някой, без значение кой – китаец, французин, или различен. Може и никой да не се яви, а може да се явят и доста. В момента вършим хипотеза. Когато има процедура, тогава ще разберем. Това изяснявам през последните 6 години – нужна е процедура. За да не се майтапи някой, би трябвало да има и някакво изискване за присъединяване в такава процедура.

Трябва ясно да се каже – да, с цел да взе участие вложителят би трябвало да даде депозит от 100 или 200 милиона евро. Разбира се този депозит ще бъде избран от страната като задачата е участникът да показва своя ангажимент към плана. И щом кандидат-инвеститорите вземат участие интензивно ще има договаряния. Ако двете страни не се договорят не може да се вземат парите, в случай че изискванията не устройват съответния претендент. Не е вярно да се слагат непреодолими условия, с цел да се приберат парите. Ако планът има метод за естествена реализация, (а той има), само че той, претендента ти губи времето две години и се откаже, тогава – добре, само че губи избрания депозит, да вземем за пример 200-те милиона. Който и да е от участниците при такова изискване ще е доста деликатен какво желае да прави. В случай, че вложителят желае да прави нещо, то тогава тези 200 милиона евро стават част от плановата компания и употребява тези средства в плана. Или с тях заплаща част от плана.

Може ли да коментирате към този момент известните модели в отчета?

Моделите са три. Единият е безусловно неблагоприятен – този, който допуска да не вършим нищо. Най-съмнителен за международната общественост е да се случи за повторно план ВОО(Build Own Operate), този, който сереализира на АЕЦ „ Аккую “ в Турция. Счита се, че е с доста дребен късмет. Лично аз не считам, че етака заради размера на компанията.

CNNC е доста огромна компания, тя е с размерите на„ Росатом “. Така че не може да кажем, че тя не може да си го разреши. Може и да го построи и даго експлоатира. Има опит. Има четири съветски реактора в своя портфейл на АЕЦ „ Тянван “ иподготвят още два съветски – нови 1200 мегаватови реактори. Ние многоподобрихме техническия план за АЕЦ „ Белене “, заради това, че се прави на територията наЕвропейската общественост. Докато моделът В-426, които са четирите реактора, които работят на тазиплощадка (АЕЦ Тянван), те са две и една втора, имат някои отстъпления. Но болшинствотовъпроси на сигурността са решени в плана и там техният период на работа е 40 години, не е 60години. Те имат право след това да си удължат периода на работа, само че автентично той е 40 година

Как се развива плана за АЕЦ „ Аккую “ в Турция до този миг?

100 % е на „ Росатом “.

Строи ли се там централата?

Строи се. Има ли стратегически вложител, който да е купил 49 %? Не. Имаше известно време три компании, които се отхвърлиха. Сега се водят договаряния с някакви бъдещи претенденти, които ще се преценят деликатно, с цел да им се трансферират акции, което ще извади пари. Проектът автентично се движи като ВОО (Build-Own-Operate), по технология на „ Росатом “. Те би трябвало да го построят централата и да си я експлоатират, има си контракт за изкупуване на сила.

Вижте, построяването на централи е доста постепенно. АЕЦ „ Аккую “ щеобслужва личните потребности на Турция, няма по какъв начин силата от нея да стига до нас. Дори и данаправят АЕЦ „ Синоп “, тя отново ще задоволява потребностите на тази част от Турция. Не забравяйте, че Анкара същотрябва да прави беземисионна енергетика.

Сеизмичността на площадката на АЕЦ „ Белене “ е и се чака да бъде най-атакувана отпротивниците на плана. Вашият коментар?

За сеизмичността на площадката на плана АЕЦ „ Белене “ са направени редица разбори и то доста пъти през годините. Извършвани са както от вътрешни, по този начин и от външни специалисти. И всички те са потвърдили сигурността на площадката на АЕЦ „ Белене “. Не забравяйте, че по план там има и баластова възглавница под реакторите, което е спомагателна отбрана. Именно поради това въпросът със сеизмиката на площадка „ Белене “ не е стои на дневен ред.

Какво ще сеправи с фрагментите?

Кадрите са проблем. Има обаче задоволително време, с цел да ги създадем. Да ги обучим и създадем.Става въпрос за 10 години, през които ще се строи централата. Ако до края на тази годинастартира процедурата за избор на стратегически вложители и доникъде на идната годинисме избрали такива, до момента в който тези стратегически вложители готвят да си подпишат контракта по какъв начин теще са събрани в компанията, с техно единодушие и по тяхна поръчка би трябвало да стартираме даподготвяме фрагменти.

Кадрите са два вида. Първите ще ги съберем по някакъв метод, макар чеповечето ги загубихме, заради замразяването на плана. Това са фрагменти, които схващат отстроителството на централата.

Искам да обясня, че сътрудниците, които са в АЕЦ „ Козлодуй “ разбиратот употреба на централата, само че от строителството на централа – не. Този въпрос по отношениена незнанието стои и в други страни. С ръководството и поддръжката на централата, сътрудниците отАЕЦ „ Козлодуй “ ще се оправят чудесно. Но не и правилата, с метода, по който се построява новацентрала, какво се управлява и по какъв начин се следи техническия план.

Всички тези инженери, коитоще са нужни са проектанти и аналитици. Те не се занимават с употреба. Доставчикът натехнологията „ Атомстройекспорт “ би трябвало да даде документи на новия притежател и да започнеподготовка на новите оператори, които ще ръководят централата. Това не е обвързване на тези,които управляват централата. Понятието „ проектант – инженер “ съдържа в себе си разбирането зачисто инженерни фрагменти, които управляват всички инженерни действия по един подобен план –технически. Според условието на българския закон би трябвало да има различен конгломерат отинженери, които управляват оборудването като такова. Става въпрос за доста разнообразни и многоотговорни действия.Нямаме да вземем за пример задоволително строители, монтажници, пуско-наладчици, които имат визия за процеса.

Заварчици?

Нямаме.

За колко изчезнали фрагменти приказваме?

Две-три хиляди души. Това са монтажници, заварчици, шлосери и така нататък, които са квалифицираникадри, които могат да вършат монтаж на комплицираните уреди. И заварчици, които могат дазаварят първи силует, България не е имала и няма да има в никакъв случай, няма да има, а и не енеобходимо. Те би трябвало да бъдат импортирани по някакъв метод от Русия. Или в случай че новите компании,които ще дойдат, имат такава активност и да доставят работна ръка и да си носят отговорност назаварките, тъй като това е извънредно комплицирана, сложна и виновна активност. Поради тази причинабългарски заварчици няма да бъдат позволени да заваряват първи силует. Това е високоспециализирана активност. Там дейностите към този момент се роботизират, само че има такива, които могат да бъдатизвършени единствено от човек.

Развитието на АЕЦ „ Белене “ значи ли софтуерно израстване най-малко с една стъпка?

Много повече. Първо ще би трябвало да бъдат „ постегнати “ машиностроителните фабрики и там щетрябва да се обучат фрагменти, тъй че да са високо квалифицирани по произвеждане на металниизделия ексцентрично съоръжение, което ще се създава за АЕЦ „ Белене “. Този вид оборудванене се създава с „ хора от улицата “, т.е. с служащи, които нямат подготовка.

Затова щетрябва да се обучат шлосери, стругари, фрезисти - фрагменти, които ще могат да работят съссъответната акуратност. Това значи възобновяване на заводите в Радомир. Ще са нужни фрагменти,които да са осведомени и да могат да работят с нов вид електроника. Това се отнася и заелектрическата част на централата.

Електрическата част съставлява 25 % от една централа, катотова обгръща всевъзможен тип уреди – секции, външни и вътрешни връзки, генератори и т.н.Голяма част от нашите сътрудници, които приключват електротехническия факултет в МЕИ в никакъв случай не сасе сблъсквали с такива неща. Ще би трябвало да се сблъскат и по тази причина ще би трябвало да обучимспециализирани фрагменти и в това направление.

Още по-специализирани фрагменти ще са нужни приелектронните технологии, тъй като те ще са хората, които ще би трябвало да знаят по какъв начин ще работиавтоматиката на тази централа. Не на последно място би трябвало да се обучат хора, които да стоят напултовете и да ръководят както реакторите, по този начин и машинна зала. Това значи наистинаинтензивно образование на фрагменти и то освен във висшите учебни заведения, а и в междинното обучение,например за работещите в реакторния завод. Това не са общи, общоприети експерти, коетоозначава, че ще би трябвало да се приготвят много хора. Например за всеки блок по план би трябвало даработят по 650 индивида. Кадрите с високотехнологично обучение на всеки блок са по 150 индивида.

За да има сигурни 300 индивида за двата блока, би трябвало да се приготвят най-малко 700 или 1000, защоточаст от тях ще отпаднат в процеса на образование. При това незабавно би трябвало да се приготвят и фрагменти засмяна, тъй като има критерии за работа, избрани години за работа. Други израстват и ставатначалници. Така че средата ще се промени много. Това ще има директното въздействие в района. Ще имапряко въздействие при производството на цимент, на арматурно желязо, както и при други производства. Ще се отрази встроителството.Строителите ни ще се сблъскат с доста неща, които в никакъв случай не са правили до момента. Има и доста други условия, които те би трябвало да видят, да се научат да вършат.

Специалистите, които преди време участваха при построяването на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “след 30 години към този момент са изгубени.Означава и съществено езиково образование. Ръководството, инженерите би трябвало да са и с образование наанглийски. При операторите водещ е българският език. Тоест, те даже и да са китайци ще трябвада приказват български.

Ако приказваме за директен резултат, то той ще се отрази в развиването на района. Става въпрос за жилищностроителство, за положително действие на лечебни заведения, детски градини, хранително-вкусоваиндустрия. Ще има потребност най-малко от 1000 жилището. Освен това става въпрос за доходи отданъци, ще се промени самият живот, микро климатът в Белене. Това е огромен оборот на самотомясто, в самото градче.

Съхранението на нуклеарното гориво?

Ядреното гориво не е боклук. То е гориво за идващото потомство реактори с бързи неутрони.Европа към този момент не го третира като боклук. Затова се следи доста строго придвижването на ядренотогориво, освен тъй като е радиоактивен, делящ материал, а тъй като е суровина.

Иначе на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ има басейн за мокро предпазване на нуклеарно гориво, имаи влажен, и изсъхнал ХОГ. Има решение за едно столетие и ЕPC контрактора би трябвало да осъществя проектаза изсъхнало предпазване, в това число и във връзка с обработката на ниско и среднорадиоактивните боклуци. Освен това сега в България се построява и Национално хранилищеза радиоактивни боклуци.

Как ще наподобява енергетиката на България, в случай че примерно към този момент сме 2030 година и АЕЦ „ Белене “ епостроена?

Има два разновидността. Единият вид е, да не сме си затворили мръсните производства и толковамного да се е повдигнала цената на силата през излъчванията, че АЕЦ „ Белене “ да ни наподобява като слънце.Защото ще е супер печеливша централа.

Вторият вид е, че АЕЦ „ Белене “ ще компенсира затварянето на част от така наречен мръсни производства.В това число и термичните централи, които в случай че не се оправят ще би трябвало да бъдат затворени. Стававъпрос за централите и в Маришкия басейн, а освен за Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “, Сливен, Русе и така нататък,които като цяло са мръсни производства. Въпросът е, че ние все приказваме какво ще стане през2030 година, а за нуклеарния отрасъл, за енергетиката, 2050 година е на следващия ден.

Като престанем да горим въглищатаще горим газ?

Но природния газ отделя много СО2. Не отделя доста азотни окиси, не отделя някои сернисъединения, само че СО2 отделя. Не отделя прахови частици, като въглищата, само че в случай че сравнимотделянето на СО2 от въглищата и газа, то при газа отделянето на СО2 е с 50 % по-малко. Освентова би трябвало да има базова сила към 60-70%. Останалите 30% или 40 % може да са от слънце, вятър,биомаса, вода, само че би трябвало да има базова сила. На районно равнище не се вижда доста бъдещето,защото никой не прави централи.

Коя друга страна в района строи централа?

Всички изясняват какъв брой евтина ще е силата от ВЕИ. Има един професор, който изяснява, чепрез 2030 година силата от слънцето ще стане 30 евро.

Как?

Коефициента на потребно деяние наслънцето е 28-30 %. Но през първите 8-10 години от работата на централата КПД-то ѝ понижава с по 1 % на година. Трябва да се измисли различен принцип. Има силиций, бомбардира гоултрвиолетовата светлина от слънцето, то се маха едно електронче и по този начин се прави тока. Няма другфизически принцип.Преди години RWE прави доста разбори в България. В техния разбор сме като страна без вятър.Всеки път се запитвам ние какво се опитваме да решаваме.

Водородните технологии?

Водородните технологии имат бъдеще. Те са едно предстоящо решение. Те могат да решат многонеща, изключително в превоза. Водородът може да помогне доста в този развой, изключително за тежкитекамиони, кораби и най-вероятно самолетите. Тогава евентуално ще може да се случи и енергийногориво, което да замести актуалните. Проблемът е високата влага, която се отделя. Замагистралите няма проблем, само че в градовете, където има доста здания отделянето на доста влага епроблем. Например в градове като Ню Йорк или Париж ще провокира разяждане на постройките ивлажна среда. Тъй като вентилацията сред постройките в огромните градове е доста дребна щезапочне разяждане на металните структури. Те не са направени за такава среда.

Но комбинацията от водород и електрически автомобили ще докара до доста внезапен спад на излъчването на въглеродни излъчвания, тъй като 40 % от излъчванията се излъчват от енергетика и 40 % от превоза.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР