Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични

...
Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични
Коментари Харесай

Еленко Божков: Решението на енергийната криза е Иван Иванов отново да се върне в КЕВР

Годишното ползване на газ в България е 3 милиарда кубични метра. За осемте месеца, през които Европа желае да понижим с 15% потреблението си, при обикновено ползване за интервала към 2 милиарда кубика, значи, че то възлиза на 300 млн. кубически метра. Ако те се понижат, могат да бъдат сменени с почти 268 хиляди тона мазут. Това пресметна енергийният специалист Еленко Божков в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му това количество е към една четвърт от производството на " Лукойл Нефтохим Бургас ".
Божков е на мнение, че " както са привикнали ", ръководещите ще одобряват предлагането на Европейска комисия за намаляването на потреблението на газ по време на срещата на енергийните министри в Брюксел.

" Трябва да се проследят комплексните разрешителни на огромните горивни съоръжения и да се види какви благоприятни условия дават те за работа на мазут ", безапелационен бе той.

Експертът дефинира визитата на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като " туризъм " и акцентира, че България " няма енергийна дипломация, което се вижда от безредните ни дейности ".

Божков разяснява и първичната информация от отчет на Комисията по енергетика, изтекла в медиите, съгласно която " държавното управление съзнателно е работило за по-скъпи доставки на газ за съответни медиатори ".
" След като Рамадан Аталай, който е някогашен ръководител на Комисията по енергетика, твърди това нещо, има доста огромна доза истина и това не е следващият фитил ", разясни той за Bulgaria ON AIR.

Според енергийния специалист не би трябвало да бъде изпускана опцията да се възобновят договарянията по дълготрайния контракт с " Газпром ", изтичащ в края на годината.

" Интерконекторът с Гърция е една опция. Дано октомври месец да тръгнат количествата с ниска цена, а не тези, които получаваме в този момент по връзката Сидирокастро - Неа Месемврия ", изрази вяра той.

Божков пресметна, че до края на октомври би трябвало да бъдат нагнетявани по 2,5-3 млн. кубични метра газ ежедневно, с цел да бъде запълнено газохранилището в Чирен.

" Съществува причинност, която не може да бъде подценена. Тя гласи, че когато в Европа се покачва цената на природния газ, автоматизирано стартира повишение и на цената на електрическата сила на електроенергийната борса в София. Това се удостоверява към този момент две години ", сподели той.

Божков заключи, че с множеството му сътрудници виждат " избавление " в това Иван Иванов да бъде върнат на поста ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

" Станислав Тодоров не направи нищо изключително през интервала, за който беше определен. Повечето бяха нелепости и употребява служебното си състояние за персонални цели ", заключи специалистът
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР