Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижиава през март

...
Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижиава през март
Коментари Харесай

Инфлацията в „Еврозоната“ падна по 7%

Годишният ритъм на инфлация в еврозоната се понижиава през март за пети следващ месец до 6,9%, с помощта на намаляването на цените на силата, оповестява Евростат.

Забавянето на инфлацията през последните седмици се дължи основно на стабилността на цените на енергоносителите спрямо доста високите нива, които те доближиха преди една година.

Лошите вести обаче идват от цените на питателните артикули, при които повишаването се форсира. То доближава 15,4% през март след 15% през февруари.

В останалите случаи картината е смесена. Инфлацията при промишлените артикули се забавя до 6,6% (-0,2 по отношение на предходния месец). Цените на услугите обаче се покачват с 5%, което е с 0,2 повече по отношение на февруари.

Според хармонизираните данни на Евростат измежду страните от еврозоната най-ниски стойности на инфлацията са регистрирани в Люксембург (3%), Испания (3,1%) и Нидерландия (4,5%).

Франция (6,6%), Германия (7,8%) и Италия (8,2%).

Балтийските страни - Латвия (17,3%), Естония (15,6%) и Литва (15,2%) - означават най-високо нарастване на цените измежду 20-те страни, споделящи единната валута.

Инфлацията доближи своя връх през октомври на равнище от 10,6% след година и половина на непрекъснати нараствания, ускорени от войната в Украйна.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР