Годишният икономически форум на Владимир Путин в Санкт Петербург беше

...
Годишният икономически форум на Владимир Путин в Санкт Петербург беше
Коментари Харесай

Икономическият форум на Путин излага на показ изолацията на Русия

Годишният стопански конгрес на Владимир Путин в Санкт Петербург беше магнит за международните политици и вложители до нахлуването му в Украйна. Сега това се трансформира в прегледен образец за задълбочаващата се изолираност на Русия, написа Bloomberg.

Организаторите изпитват компликации да привлекат огромни политически фигури, съгласно програмата за тазгодишното събитие, което се открива в сряда. Дори някои водачи на някогашни руски съседи на Русия са избрали да останат настрани.

С отсъствието на европейски и американски бизнес водачи, 26-ият Международен стопански конгрес в Санкт Петербург притегля най-вече длъжностни лица от по-ниско равнище от страни, които са останали значително неутрални във връзка с войната, в това число от Близкия изток, Латинска Америка и Азия. Четиридневното събитие предлага моментна фотография на това по какъв начин Русия би трябвало да пренастрои икономическите си връзки под натиска на невиждани наказания, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници.

Както нормално, Путин ще приказва на пленарната сесия на форума, заяви пред кореспонденти неговият представител Дмитрий Песков.

Там, където френският президент Еманюел Макрон и тогавашният немски канцлер Ангела Меркел в миналото бяха високопоставени посетители, най-високопоставеният европейски клиент тази година е унгарският външен министър Петер Сиярто. Той би трябвало да приказва на панел за световната енергетика с министъра на петрола на Венецуела Педро Телечеа.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва отклони поканата да участва на форума. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев също няма да участва.

Токаев провокира ужас на миналогодишното събитие, когато обществено изрази противоречие с съветската инвазия, до момента в който седеше до Путин на пленарната сцена.

Президентът на Сръбска Милорад Додик, който се срещна с Путин в Кремъл предишния месец, не възнамерява да участва.

Премиерът на Куба Мануел Мареро Крус би трябвало да взе участие в сесия за връзките сред Русия и Латинска Америка. Китайският дипломат в Москва Жан Ханхуей и водачът на Съюза на китайските бизнесмени в Русия са звездните посетители на панел за двустранните търговски връзки. Панел за руско-индийските връзки включва единствено двама представители на индийски бизнес от 12 изброени оратори.

Най-голямо интернационално наличие ще има от Близкия изток, сочи програмата. Министърът на стопанската система на Обединените арабски емирства Абдула Бин Тук Ал Мари оглавява група от чиновници на ОАЕ, посочени като участващи в сесия за комерсиалните връзки с Русия.

Руските магнати евентуално ще бъдат преобладаващи тази година. Мнозина се опасяваха да бъдат видени на миналогодишния ПИФ, когато Съединени американски щати и Европейският съюз отвърнаха на нахлуването на Путин в Украйна през февруари 2022 година, само че множеството в този момент са под интернационалните наказания.

Милиардерите Олег Дерипаска, Алексей Мордашов от производителя на стомана „ Северстал “, ръководителят на „ Новатек “ Леонид Михелсон, Владимир Евтушенков от „ Система “ и най-богатият човек в Русия Владимир Потанин са подготвени да участват. Милиардерът Вадим Мошкович, акционер в „ РосАгро “ и създател на учебното заведение „ Летово “ в Москва, което записа най-хубавите резултати в международен мащаб в квалификацията за интернационален бакалавър през предходната година, е планувано да се причисли към сесия за обучение посредством видео връзка.

Руските публични лица и специалисти съставляват голямото болшинство от лекторите на форума, макар че вземат участие представители от страни, като Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Турция и Тайланд, съгласно програмата.

Лидерите на Асоциацията на европейския бизнес и Американската комерсиална камара в Русия също би трябвало да участват макар напрежението сред Кремъл и техните държавни управления. Тези напрежения проличаха в решението на уредниците на форума да забранят всички публицисти на медии от „ вражески “ страни.

Организаторите също подсетиха на задграничните гости на уеб страницата на ПИФ да носят долари или евро със себе си в Санкт Петербург, защото глобите значат, че няма да могат да употребяват банковите си карти в Русия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР