Годишният форум на Международния валутен фонд и Световната банка премина

...
Годишният форум на Международния валутен фонд и Световната банка премина
Коментари Харесай

Провалени обещания и мрачни перспективи след срещата МВФ – Световната банка

Годишният конгрес на Международния валутен фонд и Световната банка мина под знака на насилието в Близкия изток, а срещата на топбанкерите се организираше в Мароко, която още се възвръща от опустошителното земетресение преди месец.

Дискусиите в Маракеш варираха от вероятностите пред международната стопанска система, обременена от задължения, инфлация и спорове, до възходящата разлика в благосъстоянието на богатите и бедните страни и провалените старания за справяне с изменението на климата, написа CNBC и показва кои са главните заключения от финансовото събитие.

Икономика в рецесия

Новата прогноза на МВФ, подписана преди ескалацията на спора сред Израел и Хамас, планува закъснение на международния стопански напредък от 3,5 % предходната година до 3% тази и 2,9 % през идната година, което е намаляване с 0,1 % по отношение на предходната оценка за 2024 година

Глобалната инфлация се чака да спадне от 6,9% през тази година до към момента високите 5,8% през идната.

Централните банкери алармираха за подготвеност да прекратят повишението на лихвените проценти, в случай че събитията го разрешат, надявайки се, че инфлацията най-накрая може да бъде укротена без твърдо приземяване.

Повечето се съгласиха, че е рано да се каже по какъв начин размириците в Близкия изток ще се отразят на международната стопанска система, която основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас дефинира като " куцаща, а не спринтираща ".

Свиване на дълга

Тежкото дългово задължение на развитите стопански системи - от Съединени американски щати до Китай и Италия, беше повтаряща се тематика на срещите, откакто през последните седмици финансовите пазари покачиха доходността на американските облигации.

Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско съобщи, че пазарите " преоценяват срочната награда ", защото вложителите стават все по-нервни да държат по-дългосрочен дълг.

Председателят на отдела за световни проучвания на JPMorgan Джойс Чанг изрази мнението си по различен метод. " Голямото умерено развиване завърши ", съобщи специалистът в полемика за траялата две десетилетия епоха на релативно икономическо успокоение преди финансовата рецесия от 2008-2009 година

Една от областите на политиката, в която това може да има отражение, е битката с изменението на климата.

Витор Гаспар, началник на фискалния отдел на МВФ, предизвести, че актуалните политики, учредени на дотации, не съумяват да обезпечат нулеви чисти излъчвания и че увеличението им ще докара до гърмеж на обществения дълг.

" Страните ще се нуждаят от нов микс от политики, в чийто център ще бъде ценообразуването на въглеродните излъчвания ", заключи МВФ.

Сделки с задължения и промени

Ако погледнем оттатък огромните стопански системи, по-високите лихвени проценти, мощният $ и геополитическата неустановеност усилват провокациите пред останалата част от света.

Турция беше в центъра на вниманието, защото министърът на финансите Мехмет Шимшек показа своя проект за промени.

" Най-големият систематичен проблем е да се понижи инфлацията. И те работят по този въпрос ", съобщи Мурат Улген, световен началник на отдела за проучвания на разрастващите се пазари в HSBC.

Кения се стреми да избегне изпадането в дългови усложнения и шефът на централната банка на страната съобщи пред Reuters, че възнамерява назад изкупуване на една четвърт от интернационалните си облигации на стойност 2 милиарда $ с падеж през юни, което докара до повишаване на облигациите за 2024 година с 1,2 цента за $.

Появи се една договорка за преструктуриране на дълга: Замбия най-сетне се споразумя за меморандум за преправка на дълга с кредитори, в това число Китай и Франция.

Напредъкът във връзка с Шри Ланка не беше толкоз явен. В четвъртък Шри Ланка заяви, че е постигнала съглашение с Китайската експортно-импортна банка, покриващо дълг за към 4,2 милиарда $, до момента в който договарянията с други публични кредитори са в застой, добавя CNBC.

Лихвените проценти остават най-големия риск

Високите лихвени проценти ще слагат някои кредитополучатели в по-несигурно състояние, предизвести МВФ в своя отчет за световната финансова непоклатимост.

Според оценките на МВФ към 5% от банките в международен мащаб са уязвими от стрес, в случай че тези лихви останат по-високи за по-дълго време, а други 30% от банките - в това число някои от най-големите в света - ще бъдат уязвими, в случай че международната стопанска система навлезе в нескончаем интервал на невисок напредък и висока инфлация.

Борба за въздействие

Войната в Украйна, възходящият търговски протекционизъм и напрежението сред Съединени американски щати и Китай затрудняват постигането на консенсус. В последна сметка, не беше реализирано задоволително единодушие, с цел да се издаде нормалното заключително официално съобщение в края на срещите.

В Маракеш се говореше доста за преустрояване на МВФ и Световната банка, с цел да се отрази по-добре появяването на стопански системи като Китай и Бразилия.

Предложението на Съединени американски щати да се усили кредитната мощност на МВФ, само че да се остави за по-късно преразглеждането на дяловото присъединяване във фонда, получи необятна поддръжка.

В пакта, разгласен в събота, се приказва за " значимо нарастване " на квотите до края на 2023 година, само че се дават малко детайлности.

Групите за битка с бедността бяха скептично настроени към постигнатото.

" Голямата тематика тази седмица е, че страните от Г-7 замазват пукнатините на провалените обещания ", сподели Кейт Доналд, началник на офиса на Oxfam International във Вашингтон. " Въпреки извиването на ръце за милиардите долари, нужни за справяне с бедността и климатичните промени, нямаше и диря от нови пари. ", добавя специалистът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР