Годишни данъчни декларации за доходите от 2021 година трябва да

...
Годишни данъчни декларации за доходите от 2021 година трябва да
Коментари Харесай

Доходите от чужбина също се декларират, напомнят от НАП Бургас

Годишни данъчни заявления за приходите от 2021 година би трябвало да подадат и всички, работили в чужбина, припомнят от Национална агенция за приходите Бургас. Според българското законодателство, в случай че си локално лице за България, би трябвало да обявиш приходите си от чужбина. Те се попълнят в Приложение № 9 от Годишната данъчна декларация. В това приложение се показват и предплатено удържаните в чужбина данъци. Доходите от чужбина се таксуват по специфична методика според от това дали България и страната, където са получени приходите, са сключили Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). Ако такава конвенция няма, удържаният предплатено в чужбина налог се приспада единствено в случай че се показа документ за удържания данък. Подробности за метода на облагане, лицата, работили и получили през 2021 година приходи от чужбина, могат да видят на уеб страницата на Национална агенция за приходите.

От приходното ведомство в морския град припомнят още, че заемите сред физически лица на стойност над 10 000 лв. наложително би трябвало да бъдат вписани в годишната данъчна декларация за 2021 година Данъчните прецизират, че условието не задължава жителите да заявяват банковите си заеми. Над 500 бургазлии са заявили през миналогодишната данъчна акция пред Национална агенция за приходите Бургас заеми за над 10 000 лв., които са получили или дали от и на свои близки.

Получените или предоставените парични заеми се заявяват в настрана, което е неразделна част от образеца на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на приходите изтича на 3 май 2022 година Дотогава би трябвало да се преведе и заявеният налог за довнасяне по годишните формуляри. Всеки самичък избира метода на обявление, само че най-лесно и бързо това става по електронен път посредством авансово попълнената от приходната организация подоходна декларация. Електронната услуга е налична в с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП). Преди да потвърдят попълнената декларация е належащо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо.

От получените досега в Национална агенция за приходите Бургас над 30 000 подоходни заявления съвсем 60 % са подадени електронно. Персоналният код може да се получи гратис от всеки офис на Национална агенция за приходите. Повече от 100 хиляди поданици на трите области в обсега на Национална агенция за приходите Бургас – Бургас, Ямбол и Сливен, към този момент се възползват от опциите му, а от началото на годината в Национална агенция за приходите Бургас са издадени 7767 лични самостоятелни кода. Освен електронно, декларациите могат да се подадат по пощата с противоположна квитанция, на място в някои пощенски станции, посредством пощенски оператор, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цената на градски диалог или в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР