Годишната консумация на сандвичи в Обединеното кралство произвежда въглероден диоксид

...
Годишната консумация на сандвичи в Обединеното кралство произвежда въглероден диоксид
Коментари Харесай

Въглеродните емисии от сандвич във Великобритания са колкото от 9 млн. коли

Годишната консумация на сандвичи в Обединеното кралство създава въглероден диоксид колкото 9 милиона коли , сочи проучване оповестено тази седмица, оповестява Daily Sabah.

Около 11.5 милиарда сандвичи са употребявани всяка година във Англия. Половината от тях са домашни, а другата половина купешки, сочат данни на Британсата сандвич асоциация.

Това г одишно ползване генерира приблизително 9,5 милиона тона CO2 еквивалент, на което е годишната употреба на 8,6 милиона автомобила , изясни Адиса Азапагич, професор в университета в Манчестър.

Изследователите са проучили въглеродния отпечатък от 40 разнообразни пълнежа, като се регистрира целия ж изнен цикъл на сандвичите, в това число производството на съставките, опаковките, хладилните и хранителни боклуци.

Установено е, че най-популярните сандвичи, съдържащи свинско месо (бекон, шунка или наденица), са с най-голямо отпечатък, следвани от типовете, съдържащи сирене или скариди.

Най-много въглерод пък имало в закупената от магазина " целодневна закуска ", включваща яйце, бекон и салами.

При тези сандвичи се генерират 1,441 грама въглероден диоксид, еквивалентни на излъчванията на СО2, създадени при пътешестване с кола от 19 километра.

Най-чистият артикул от изследваните е домашната шунка и сирене, като производството, съхранението, пакетирането и превозването на сандвичи, продавани в магазина, покачват тяхното екологично влияние.

Изследователите пресмятат, че въглеродният отпечатък на сандвичите може да бъде понижен на половина посредством смяна на предписания и опаковки, преработване на отпадъците и удължение на техния период на валидност.

" Трябва да променим етикетирането на храната, с цел да увеличим периода на приложимост ", сподели Азапагич.

Като се има поради, че сандвичите са главен детайл от английската диета, както и забележителният им пазарен дял в хранителния бранш , е значимо да се разбере приносът на този бранш за излъчванията на парникови газове, добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР