Годишната конференция на началника на отбраната на Българската армия адмирал

...
Годишната конференция на началника на отбраната на Българската армия адмирал
Коментари Харесай

Анализът на Въоръжените сили: Липсват кадри, нужни са аварийни мерки, а средствата за отбрана недостигат

Годишната конференция на началника на защитата на Българската войска адмирал Емил Ефтимов стартира през днешния ден. Тя се организира в продължение на три дни, а на нея вземат участие висшият главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Тодор Тагарев, ръководителят на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската войска, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз и доста други.

В рамките на първия ден, в който вземат участие и президентът Радев, и военният министър Тодор Тагарев, бе показан " Анализ на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година “.

След запознаването си с данните за положението на армията ни, президентът разгласи, че са нужни спешни ограничения за превъзмогването на наличните проблеми.

Той установи дефицита на запаси, софтуерна назадничавост, закъсняла рационализация, липса на персонален състав като топ цели пред Въоръжените сили.

" Мога да кажа, че напъните на цивилното и военното управление на Министрството на защитата да подсигурява най-малко от отбранителни качества в тази комплицирана конюнктура, не стигат “, съобщи Радев.

Президентът бе безапелационен, че въпросите по сигурността би трябвало да бъдат водещи цели.

" Чрез сигурността ние доближаваме всички останали цели – икономическо развиване и напредък и обществена сигурност “, безапелационен бе той.

Как можем обаче да дефинираме понятието " сигурност “? Според президента това значи да " имаме способна, съвременна, високотехнологична, обезпечена с персонален състав българска войска “.

Президентът уточни като максимален проблем на българската войска отходът на хората. Той означи, че тази наклонност е изключително притеснителна в офицерския състав. Върховният главнокомандващ заприказва за нуждата от спешни ограничения.

" Вече приказвам за нужда не от рискови, за нужда от спешни ограничения за привличане на кадърни младежи, с качества, за тяхната висока професионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили “, безапелационен бе той.

Според Радев за постигането на тези цели би трябвало да се създадат законови промени, да се организира адекватна социална политика, която да таргетира хората. По думите му би трябвало да има доста по-добри условия за труд, по-високи заплащания за работещите в бранша, жилищна политика и други Подобни механизми, с които Българската войска да се трансформира в привлекателно място за професионално развиване измежду младите.

" Воля и упоритост има “, увери президентът в отговор на журналистически въпрос дали има подготвеност за незабавни промени.

Министърът на защитата Тодор Тагарев разяснява, че докладът от Стратегическия разбор не е изключително оптимистичен. Той също изрази позицията, че има редица проблеми пред Българската войска и уточни като максимален този с фрагментите.

" За мен в вероятност най-сложният проблем е некомплекта на персоналния състав “.  

Според министъра увеличението на разноските за защита не може да компенсира софтуерното време, което е необходимо за рационализация на армията.

По негово предложение Министерският съвет ще прегледа на следващия ден предложение за удължение на Стратегическия обзор на Българската войска. Първоначално се предвиждаше той да бъде подготвен до началото на 2024-та година. Преди няколко седмици обаче военният министър разгласи, че заради сложността на процедурата реалистично е анализът да завърши при започване на лятото.

Според началника на защитата адмирал Емил Ефтимов България към този момент изостава във военно отношение от съседите си в района. Той бе безапелационен, че " световното противоборство няма да спре, в околните десетилетия ще се харчи за защита “.

" Ние в районен проект изоставаме и по тази причина вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен консенсус в обществото “, съобщи той.

По думите му в спешния проект, който страната би трябвало да изготви, би трябвало да се включат дейности за осъвременяването на армията ни, тъй че тя да се трансформира в привлекателно място за младежите.

Според Ефтимов бюджетът за защита би трябвало да доближи до 2,5% за няколко години. Той счита, че това ще разреши наваксването по отношение на прилежащите на България страни.

За привличането на повече млади фрагменти адмирал Ефтимов счита, че би трябвало да се организира добра обществена политика, тъй че военната специалност да бъде конкурентоспособна на всички останали.  

" Ние сме на фланга – би трябвало да влагаме в наши качества, само че би трябвало и да сътворяваме условия ( бел. от ред. – войска, военна и пътна инфраструктура) “, разяснява адмирал Ефтимов.

Началникът на защитата счита, че въпросът с наборната работа би трябвало да пристигна след възобновяване на качествата на Българската войска на 100%. По думите му напъните за попълване на дупките във въоръжените сили би трябвало да са фокусирани върху запаса.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР