Годишната инфлация в България слезе до нивата от лятото на

...
Годишната инфлация в България слезе до нивата от лятото на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Годишната инфлация падна съществено; Телекомите са склонни да преговарят за индексацията

Годишната инфлация в България слезе до равнищата от лятото на 2021 година (инфографика)
Годишната инфлация в България се забави значително през януари 2024 година – до най-ниското си равнище от лятото на 2021 г. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) на годишна база цените са се повишили приблизително с 3.8%. За съпоставяне, месец по-рано инфлацията бе 4.7%.
Телекомите са (донякъде) склонни да договарят за индексацията
На фона на остри рецензии против третата поредна годишна индексация на цените телекомите подеха самодейност за диалог с регулатора. Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), който съставлява A1, Vivacom, Yettel, Bulsatcom и други компании от сектора, е изпратил публично писмо до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), научи Economic.bg от свои източници. В него няма категорично декларирана подготвеност за анулация на към този момент оповестената индексация на цените, само че може да бъде тълкуванo като поръчка за начало на договаряния по тематиката. 
„ Дайнърс клуб България “ стопира да издава кредитни карти
Дъщерното сдружение на Първа капиталова банка – „ Дайнърс клуб България “ – стопира да издава платежни карти от 15 април. С това компанията, която е на българския пазар от 1996 година, приключва своята активност като платежна институция.
Асен Василев не се отхвърля – отново готви промени при арбитража
Финансовият министър Асен Василев още веднъж се захваща с промени в начина, по който България е представяна на арбитражни каузи. Ведомството стартира работа по правенето на правила, по които страната да разпорежда отбраната си по интернационалните арбитражни каузи.
Еврокомисията леко увеличи прогнозата си за българската стопанска система
Европейската комисия увеличи леко прогнозата за българската стопанска система от 1.8% в ноемврийския отчет на 1.9% в най-актуалния си зимен отчет. И след актуализацията обаче упованията на Брюксел остават надалеч под заложения от финансовия министър Асен Василев напредък, на база на който той изготви бюджета за 2024 година – 3.2%.
„ Лукойл “ дължи 27.5 млн. лева „ солидарна вноска “ за януари
Бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да преведе на бюджета още 27.5 млн. лева като „ солидарната вноска “ за месец януари. Това са изчисленията на Министерство на стопанската система, което до 15-о число на всеки месец дефинира размера на изключителния налог върху " свръхпечалба ", която рафинерията записва поради дерогацията за потребление на съветски нефт.
Съединени американски щати ще финансират водородния план в газохранилището „ Чирен “
Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (The U. S. Trade and Development Agency) ще финансира предпроектното изследване на пилотния план за произвеждане на водород в газохранилището „ Чирен “. Това стана ясно след среща на районния шеф за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия от Агенцията с изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов във Вашингтон.
„ Питайте Борисов “: Обещаните 160 млн. лева за държавния Топлоелектрическа централа и мините са в цялостна мъгла
Седмица, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че държавните Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и „ Мини Марица-изток “ ще бъдат избавени с нови 160 млн. лева от бюджета, липсва каквато и да е информация за парите.
Добрият образец в Стара Загора: включете се в играта с награди на Economic.bg
Добрите образци са на всички места към нас, би трябвало единствено да се огледаме. Именно по тази причина ви каним да се включите в новата самодейност на Economic.bg в обществените мрежи, като качите фотография или видео на сполучливи европейски планове, финансирани със средства за доближаване в Област Стара Загора. Всички изявления би трябвало да бъдат качени във вашите персонални профили с хаштаг #ПреходНаВъзможностите и да последвате профила на Economic.bg. Предизвикателството е под формата на Instagram игра с награди, проведена от нашата медия.
„ Трябва ни още малко време “: България може да изиска ексклузивен отчет за еврозоната
Премиерът акад. Николай Денков счита, че на България ѝ е нужно „ още малко време “, с цел да отговори на критерия инфлация за влизане в еврозоната. Това изясни той, отговаряйки на въпрос на Economic.bg по време на рубриката „ Властта приказва намерено “ на Министерски съвет.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР