Годишната инфлация в България е нараснала повече от четири пъти

...
Годишната инфлация в България е нараснала повече от четири пъти
Коментари Харесай

Според Евростат годишната инфлация в България е нараснала повече от четири пъти

Годишната инфлация в България е повишена повече от четири пъти през 2022 година по отношение на 2021 година година, сочат данните на Евростат.

За целия Европейски съюз се регистрира рекордно висок показател на потребителските цени за предходната година – 9,2 на 100, което е повече от три пъти над нивото от миналата 2021 г.

В България междинната годишна инфлация, измерена по отношение на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) в Европейския съюз, е била 13 на 100, сочат данните на европейската статистическа организация.

В съпоставяне с темпа на нарастване на цените през миналата 2021-ва, когато растежът е 2,8 на 100, повишаването на потребителските цени у нас се е ускорило с 10,2 процентни пункта през предходната година, или с над 4 пъти повече.

Спрямо 2013 година, когато инфлацията в България спадна до 0,4 на 100, растежът е още по-значителен, означават от Евростат.

Общо за Европейския съюз – най-рязко повишаване е записано при жилищните разноски, като при енергоизточниците растежът е приблизително с 18%.

При превоза, където разноските са директно обвързани с горивата, повишаването е над 12%, а при храните и безалкохолните питиета – 11,9 на 100.

При останалите групи артикули и услуги повишаването е сред 2 и 8,1 на 100 като се изключи връзките, където приблизително за целия Европейски съюз се следи минимално поевтиняване.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР