Годишната инфлация у нас вече десети месец е едноцифрена и

...
Годишната инфлация у нас вече десети месец е едноцифрена и
Коментари Харесай

Инфлацията върви надолу, но как се усеща това в магазина?

Годишната инфлация у нас към този момент десети месец е едноцифрена и продължава да понижава. Това демонстрират данните на Национален статистически институт. Инфлацията обаче продължава да се счита за " препъни камък " по пътя ни към еврото и едвам след конвергентния отчет през лятото ще разберем ще има ли ново отсрочване на датата за присъединението ни. Но с какви индикатори са били последните три страни, които одобриха еврото?



Хърватия се причислява към валутния съюз с рекордна инфлация - над 12%. Това обаче се случва в интервала на коронавирус пандемията, а след това опитът за пълномащабна инвация на Русия в Украйна. Преди тях - през 2020 година инфлацията в Хърватия е била към нулата.

Преди нея към съюза се причислява Литва - през 2015 година Вилнюс е извършил напълно Маастрихтските критерии. Инфлацията в двугодишния интервал преди участието в еврозоната надвишава единствено два пъти 2%.



Година по-рано Латвия приема еврото - през 2014 година По това време годишната инфлация в страната е 0.4%. Въпреки че две години по-рано балтийската страната също би трябвало да се бори с по-висока инфлация, само че от към 4.5%.

У нас - месеци преди предстоящото присъединение - месечната инфлация е 0,2 %, а годишната - 3%. И данните сочат, че продължава да понижава. Усещат ли обаче потребителите по джоба си, че инфлацията понижава?



" Оооо, не, не виждам да има спад на инфлацията, тъй като колкото пъти вляза в магазина, цените са все нагоре ", безапелационна е Янка Трифонова.

Пенсията на Янка Трифонова от Русе стига единствено за най-необходимото.

" Боб да сваря, месо не се занимавам да закупувам. Слава Богу, че хлябът се задържа в този момент на същата цена и да са живи и здрави децата.

Българска национална телевизия: Помагат ли?

- О, да, те вървят да пазарят на едро, с цел да може най-после да излиза по-евтино. "



Снимки: Pixabay

На едро пазари и Галя Георгиева, с цел да зареди хранителния си магазин в Мартен. Всеки ден стоките са на друга цена.

" Днес, в случай че получавам вафлата на 0.20 лева на идващия ден е на 0.24 лева, по идващия на 0.27. освен вафлата, всеки артикул. Говорим за меса, приказваме за алкохол, цигари ", сподели Галя Георгиева, притежател на хранителен магазин.

" Поскъпване има при саламите, при сладоледите. Спад се следи при зеленчуците, когато им е сезон ", съобщи Георги Минчев – притежател на хранителен магазин.

" Започва да се работи все по-трудно. Плашещо е ", безапелационна е Галя Георгиева.



В магазина на Георги Минчев бележникът с клиенти, които пазарят на вересия, с цел да оцелеят,отдавна е изписан.

" Изплащат се да, само че има случаи, в които не могат и до там ", разяснява Георги Минчев - притежател на хранителен магазин.



Според икономисти, спад на инфлацията не значи намаляване на общото ценово ниво.

" Просто цените вместо да порастват със 17%, както е било в края на 2022 година, порастват с 3%, което е над междинното за Европейски Съюз, там е 2,4%. Важно е освен по какъв начин се трансформират цените, а номиналните заплати. Брутната заплата в България пораства по-бързо, в сравнение с пораства инфлацията. Не мога да кажа, че се усещаме богати, просто на фона на това, което е било преди 2 години, не би трябвало да усещаме утежняване ", изясни доцент Александър Косулиев, началник катедра „ Икономика и интернационалните връзки “ в районно управление (на МВР).

Заплатите в частния бранш през 2023 година са се повишили с 16%, а в държавния с 27 на 100.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР