Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни ще

...
Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни ще
Коментари Харесай

Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни ще се проведе в София

Годишна конференция на началниците на защитата от балканските страни ще се организира на следващия ден, 18 май, в София. Заседанието ще се състои в Резиденция „ Бояна “, оповестяват от Министерството на защитата.

Приветствие към участниците в конференцията ще насочи министърът на защитата Димитър Стоянов. Поканен е да участва президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще посрещне своите сътрудници от страните, членуващи в самодейността – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните-наблюдатели Словения и Хърватия.

В България идва също ръководителят на Военния комитет на Европейския съюз военачалник Робърт Бригер, както и заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума е Еди Лиежоа, шеф на отдел „ Транспортна мрежа “ в Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия.

Избраната тематика тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз посоки за съдействие, а точно „ Регионална военна съгласуваност и военна подвижност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на новаторски пътища за консолидиране и коопериране “. В работните сесии ще бъдат разисквани въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите страни.

Инициативата на началниците на защитата на Балканските страни е учредена преди 17 години и към сегашния миг се е трансформирала в един от най-значимите образци за районно военно съдействие. Областите на взаимна работа включват продан на информация по тематики на сигурността и евентуалните закани за района, организирането и провеждането на взаимни учения, курсове и подготовки, както и търсенето на благоприятни условия за разширение на общите действия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР