Годините се изнизват една по една, а заедно с тях,

...
Годините се изнизват една по една, а заедно с тях,
Коментари Харесай

Като от филм на ужасите: Най-зловещите находки от изоставени сгради в България

Годините се изнизват една по една, а дружно с тях, през скърцащата врата си отпътува и животът. Времето – тази летлива течност – отмива човешкото наличие от пространствата на остарялата къща, с цел да я съобщи в обятията на Забравата. Всичко потъва в мрак. Дебел пласт прахуляк се натрупа върху оставените от хората движимости, а сред тях, страховити гадинки пъплят с нестройните си тела. Настава царството на призраците…

Такава общи взето е ситуацията в изоставените здания. Призрачната им атмосфера е деликатно построена от зеещите порти и прозорци, мрачните коридори и тайнствените приглушени шумове. А когато към тях прибавим злокобни артефакти като скотски мумии, месарски куки и инсекти с неприветлив тип, потребителското преживяване на посетителя става цялостно!

В сегашния материал ще ви покажем някои от най-страховитите находки, на които сме се натъквали по време на обиколките из изоставените здания. Предупреждаваме ви, че някои от фрагментите, които ще видите са с графично наличие и не са подобаващи за хора със слаби сърца или такива, които считат да ядат пред компютъра!
АРТИЛЕРИЙСКИЯТ БУНКЕР КРАЙ ЧЕРНОМОРЕЦ
 Бункерът в Черноморец

Коридорите на това военно оборудване, достигнало до нас от времето на Втората международна война, пазят мемоари за морски нещастия, партизани и елементарни бойци, отбивали военната си работа тук. В наши дни обаче изоставените подземни пространства се трансформират в леговище за разнообразни животни, някои от които в никакъв случай не излизат назад на повърхността…

 Бункерът в Черноморец

 Бункерът в Черноморец

 Бункерът в Черноморец
ПОДЕЛЕНИЕТО В АЙТОС
 Поделение 26200 в Айтос

Поделение 26200, в което се е помещавала тогавашната 24-та танкова бригада, от съвсем 20 години е просто голяма територия с рушащи се здания. Бойната му популярност безусловно е покрита с неизпълним венец от тръни, а в по този начин основаната конюнктура пространства като лечебницата и складовете за храна под столовата се трансформират в същински призрачен сън нескрито. Особено когато из краката ви щъкат пъргави склопендри.

 Поделение 26200 в Айтос

 Поделение 26200 в Айтос

 Поделение 26200 в Айтос
ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ КРАЙ СКРАВЕНА
 военни хранилища

В доста затънтени кътчета на страната, скрити от човешки взор, десетки изоставени военни хранилища чакат сетния си час. Тези край ботевградското село Скравена не са изключение. Местността обаче крие още една загадка – дивите животни и техните жертви.

 скравена
ИЗОСТАВЕНАТА КЪЩА ОТ ЕДНО ДРЯНОВСКО СЕЛО
 Дряновско село

Посещенията на изоставени селски къщи постоянно будят едни по-особени чувства, свързани със сантиментални мемоари за детството при баба и дядо и други пасторални картини. И това не е по никакъв начин необичайно поради, че из опустелите пространства към момента се търкалят всякакви артефакти от тези далечни времена с мирис на сено – черно-бял тв приемник, плетена кошница, черга… Нещата обаче внезапно се трансформират когато на пода изникнат изкуствените зъби на тогавашния собственик…

 Дряновско село
КИСЕЛЧОВСКАТА ИЗОСТАВЕНА КЪЩА
 Снимка: Христо Узунов

Според локалните това е първата издигната къща в родопското село Киселчово. Красивата ѝ архитектура споделя за едни далчени времена когато животът на хората е било по-тясно привързан с планината, а мемоари от него срещаме из цялата постройка. В някои от пространствата обаче ни чакат по-особени находки.

 Изоставена къща в Киселчово


ИЗОСТАВЕНАТА ХИЖА
 хижа

Някога животът е кипял из стаите на тази хижа, по този начин както електричество из кабелите в стените ѝ. Всичко обаче завършило ненадейно – тъкмо като земният път на този мишок имал неблагоразумието да закуси с електрическото табло на туристическата сграда.

 злокобна хижа
ВЕТЕРИНАРНАТА ЛЕЧЕБНИЦА
 разновидности

Какво по-добро място за разходка от изоставена ветеринарна амбулатория? Освен с медицинските порядки отпреди 40-50 години ще имате опция да се запознаете и с някои от трендовете в разновидностите при животните. Старателно подредени в стъкленици.

 разновидности

 разновидности
КЛАНИЦАТА
 касапница

Напукан асфалтов път, непроходими храсталаци и остаряла сграда, скрита измежду тях. Предназначението ѝ – неразбираемо. Ръждиви куки, фаянсови плочки, на пода сифон и череп на куче. Стъпка по стъпка тайната се разкрива. Що е то? Кланица в Родопите!

 касапница

 касапница
УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ТЕМЕНУГА
 учебно заведение

От незапомнени времена детските кукли извършват амбивалентни функционалности – те по едно и също време са детска играчка и заплашителен фантом. Защото в ръцете на децата са почтено помагало за развлечение, само че когато срещнете осакатените им трупчета или крака да се търкалят из изоставено учебно заведение, единственото, за което можете да си помислите са призраци. Много призраци!

 училищие

 училищие

Източник: urbex.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР