Години наред етерът не можеше по никакъв начин да предизвика

...
Години наред етерът не можеше по никакъв начин да предизвика
Коментари Харесай

Задава ли се краят на крипто доминацията на биткойна?

Години наред етерът не можеше по никакъв метод да провокира своя " по-голям брат " биткойна и да прекъсне превъзходството му в света на криптовалутите. Сега обаче упоритостите му може би стават по-реалистични, написа Ройтерс.
Прочетете още
Втората по величина криптовалута лишава пазарен дял от биткойна преди извънредно значимото надграждане на нейната блокчейн система (т. нар. " обединение ", или " merge " ), което може внезапно да понижи потреблението на сила.

Доминацията на биткойна, измерена посредством неговия дял от пазарната стойност на крипто пазара спадна до 39.1% по отношение на тазгодишния връх от 47.5%, регистриран в средата на юни, съгласно платформата CoinMarketCap. Етерът, въпреки това, увеличи каузи си от 16% на 20.5% за същия интервал.

Той към момента е надалеч от това да изпревари биткойна като най-популярната криптовалута, само че се приближава все по-бързо до тази цел. През януари 2021 година биткойнът държеше дял от 72%, до момента в който етерът заемаше едвам 10% от пазара.

Що се отнася до цената, един етер в този момент коства 0,082 биткойна - покрай върховете от декември 2021 година и доста над дъното от 2022 година (0,049 през юни).

Т. нар. " обединение ", което се чака да се реализира тази седмица след няколко отлагания, може да докара до по-широко потребление на блокчейна на Ethereum, което евентуално ще увеличи цената на криптовалутата етер.  

Ethereum образува гръбнака на огромна част от визията за интернет „ Web3 “, където крипто валутите заемат централно място, задвижвайки приложения за децентрализирани финанси и незаменяеми токени.

И биткойнът, и етерът намалиха цената си съвсем на половина тази година заради опасенията от внезапно покачване на лихвените проценти от страна на централните банки и свиването на световната ликвидност на финансовите пазари. Въпреки това вложителите наподобява харесват концепцията за " сливането " на етера, защото той нарастна с над 65% от края на юни. За съпоставяне, биткойнът съвсем не е помръднал за същия интервал.

Отслабващата доминация на биткойна в настоящия мечи пазар на криптовалутите е отклоняване от предходните пазарни цикли, когато вложителите разпродаваха по-непопулярните токени в интерес на по-ликвидния и благонадежден биткойн. Детронирането на " краля " обаче не е лесна задача.

Биткойнът към момента е най-известната криптовалута. Основните вложители, които са навлезли в крипто пазара от 2020 година насам, са склонни да се насочат първо към биткойн, като най-ликвидния и необятно търгуван цифров актив.

Неговата пазарна капитализация от 427 милиарда $ към момента е над два пъти по-голяма от тази на етера (210 милиарда долара) и доста от участниците на крипто пазара твърдо имат вяра, че истинската цифрова монета остава " златният стандарт " заради лимитираното ѝ предложение, написа profit.bg

Някои играчи са на мнение, че хватката на биткойн върху крипто короната е към момента мощна, даже и при съществуването на други кандидати. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР