Годината е 1975-та. Народният театър Иван Вазов се нуждае от

...
Годината е 1975-та. Народният театър Иван Вазов се нуждае от
Коментари Харесай

Завесата „Жар птица” на Народния театър ~ Сътворението на един шедьовър

Годината е 1975-та. Народният спектакъл „ Иван Вазов ” се нуждае от нова театрална завеса. Проектът за нея е направен от художника Иван Кирков. Той е нарисувал красива Жар птица. Идеята е да се създаде като килим-завеса с дължина 11.80 м, височина 8.80 метра и тегло 350 кг. 

За изработването се обръщат на първо време към майстори в Полша. Там оферират гобленна техника на три части, доста висока цена и дълъг период за осъществяване. В търсене на най-хубавото, експертите се стопират на Политическа партия „ Персийски килим ” в Панагюрище.

Задачата е призната и моделът се създава от художничката в Политическа партия „ Персийски килим ” Лушка Маркова Немигенчева, а преждите багри от Георги Зумпалов. В Панагюрище обаче няма задоволително огромен стан и помещение. Затова вземат решение – килимът ще се работи от килимарките в прилежащото село Бъта. Изискванията са съществени – гони се качество 400/400, което значи по 160 000 броя възли в един  квадратен метър, и период за осъществяване края на годината.

Станът е особено направен, с цел да хване размера на завесата. Правят го от греди на мура, особено отсечена за случая в региона на Смолян. Пренасят частите на стана и го сглобяват в цеха в село Бъта. Работа стартират 6-7 дами от селото, а панагюрската художничка Лушка Немигенчева и ръководителят на дейностите в предприятието Цветана Манева съблюдават качеството. „ Жените работеха с огромна отговорност ”, спомня си Манева.

Когато завесата е направена на към 30 см, в селото идва художникът Иван Кирков. Очарован от видяното, той споделя: „ Завесата е в сигурни ръце ”.

„ Залата ахна, когато за първи път се спусна новата завеса на театъра ”, спомня си ръководителката Манева. И до през днешния ден превъзходната „ Жар птица ” буди  удивление всякога, когато се спуска на сцената и е неизменима част от духа и хубостта на Народния спектакъл.

По материал на в.„ Село Бъта през днешния ден и на следващия ден ”
Снимки: Район " Средец ", За Буквите,Числата и Времето... - blogger

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР