Година след смъртта на сина си една майка чу отново

...
Година след смъртта на сина си една майка чу отново
Коментари Харесай

Доброто съществува: една година след смъртта на сина си майка чу как тупти отново неговото сърце

Година след гибелта на сина си една майка чу още веднъж по какъв начин бие сърцето му. В истанбулска болница тя прегърна мъжа, който беше избавен със сърцето на детето й, чиито органи бяха дарени за трансплантация.
Историята е на варненското семейство Пламена, Боян, Пейо и Илия Жекови. Тя обаче е и историята и на Хакан, и на Мурад от Истанбул и Адапазаръ. Семейство Жекови губи огромния си наследник през 2017. Илия умира в истанбулска болница, а родителите дават единодушието си органите му да бъдат трансплантирани. Година и половина по-късно Пламена, Боян и Пейо се срещат с Хакан – мъжът със сърцето на техния Илия…

25-годишният Илия Жеков е юрист. Наследил е специалността на татко си Боян. Предстоят му професионални провокации и пътешествия, които толкоз обича. Разболява се ненадейно през май 2017-а и чува диагнозата – израстък в мозъка. Така отпътува за лекуване в Турция.
Операцията е сполучлива, съгласно лекарите Илия е оздравял и може да продължи естествения си живот. 40 дни след изписването, положението му внезапно се утежнява и Илия Жеков получава мозъчен кръвоизлив. Приет е в интензивното поделение на болничното заведение, само че макар всички старания на лекарите изпада в мозъчна гибел. Тогава фамилията на младия българин взима решение – подарява органите на сина си. С изключение на очите.

И Пламена и Боян са безапелационни, че макар опцията, не са можели… Така Пламена, Боян и Илия избавят четири живота. Лекарите не съумяват да трансплантират само панкреаса и белия дроб.
Сърцето на Илия Жеков получава 27-годишният Хакан Ок, който 7 месеца чака подобаващ донор за животоспасяващата интервенция. Година и половина по-късно той научил от лекарите за желанието на Пламена да се запознае с индивида, получил сърцето на сина й. „ Исках го от първия ден! “, безапелационна е майката. Така на 5 ноември в профилираната болница Картал Кошуйолу в Истанбул, където е направена трансплантацията, Хакан се среща с майката, бащата и по-малкия брат на Илия.

Пламена Жекова през днешния ден признава, че не е могла да сдържи сълзите си, чувайки бързо тупкащото сърце на Хакан и Илия. Вижда уплашеният взор на младия мъж, усеща терзанието му.

Хакан Ок, който получи сърцето на Илия, е на 27 години. Има брачна половинка и наследник. На срещата с Пламена и Боян е и сестра му – с трансплантирано сърце преди 45 дни, защото и трите деца в фамилията са родени с еднакъв съдбовен недостатък на сърцето. Всички те живеят в Истанбул. Те са кюрди, родом от град Мардин на турско-сирийската граница.

Преди месец семейство Жекови се е срещнало и с Мурат, който получил нов бъбрек след гибелта на Илия. 37-годишният мъж е бил 17 години на хемодиализа. Родил се е единствено с един бъбрек, който стопира да работи ненадейно, когато Мурат е на 20 година Той е от Адапазаръ. Работи за Министерството на образованието. Споделя, че в никакъв случай не е обичал патладжан, а в този момент обожава този зарзават. Точно както Илия. След трансплантацията внезапно – отново като Илия – почнал да изпитва и огромно предпочитание да пътува – нещо, което до момента също не му било по усета, описаха пред Радио Варна родителите.

След завръщането си във Варна през вчерашния ден Пламена получила SMS от Хакан. В известието той се обръща към нея с „ Anne “ – „ мама “…

Инфо: Петел

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР