Година след щурма срещу сградата на американския Конгрес, американците си

...
Година след щурма срещу сградата на американския Конгрес, американците си
Коментари Харесай

Година след щурма на Капитолия американците продължават да са обезпокоени за демокрацията си

Година след щурма против постройката на американския Конгрес, американците си остават обезпокоени за демокрацията си и близо една трета от тях считат, че потреблението на мощ може от време на време да бъде целесъобразно за отбрана на демократичните хрумвания. Това демонстрират две допитвания до публичното мнение, представени от международните организации.

Атаката, осъществена от последователи на Доналд Тръмп против постройката на Конгреса на 6 януари 2021 година е била знак за възходящо политическо принуждение и американската народна власт през днешния ден е към момента застрашена, считат две трети от участниците в допитване на телевизия Си Би Ес Нюз.

Според друго допитване на в. " Вашингтон пост " взаимно с Университета в Мериленд гордостта на американците от тяхната народна власт е намаляла с 54% по отношение на 90% през 2002 година

И двете допитвания демонстрират, че за американците има съответни мотиви за безпокойствие. В първото допитване 28% от интервюираните считат, че силата може да бъде употребена, с цел да бъде предпазен резултатът от избори. А във второто допитване 34 на 100 от интервюираните считат, че едно принудително деяние против държавното управление може от време на време да бъде целесъобразно.

Двете допитвания илюстрират продължаващото битие на дълбоки разлики в американското общество, макар обещанията на новия президент Джо Байдън за помиряване.

Байдън и вицепрезидентката Камала Харис ще приказват в четвъртък, в деня на годишнината от щурма против Конгреса.

Година по-късно две трети от гласоподавателите на Тръмп не престават да мислят, че демократът не е бил законно определен за президент и че е имало изборни измами през 2020 година, както твърди някогашният президент.

Точно преди щурма против Конгреса републиканецът персонално се обърна към последователите си, с цел да им повтори, че изборите са били откраднати и да ги призове " да се борят като дяволи ".

Около 60 % от американците затова мислят, че той има огромна отговорност за нахлуването на неговите последователи в Конгреса, станало в миг, в който депутатите утвърждаваха успеха на Джо Байдън на президентските избори през ноември 2020 година

За да се откри каква е точната роля на Тръмп и антуража му в щурма, Камарата на представителите на Конгреса, в която демократите имат болшинство, сътвори специфична проверяваща комисия, която до момента извърши над 300 изявленията и събра хиляди документи, макар че доближените на Тръмп отхвърлиха да ѝ сътрудничат.

Председателят на комисията Бени Томпсън съобщи през вчерашния ден пред Ей Би Си, че за шест месеца тя е разкрила обезпокоителни неща за това по какъв начин някои са се пробвали да подкопаят целокупността на американската народна власт. Лиз Чейни, която е една от дребното републиканци в комисията пък укори Тръмп, че е запазил безмълвие през целия взлом на Конгреса и че не е призовал по малкия екран последователите си да спрат офанзивата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР