Година по-късно, обвиняемият за катастрофата с мигранти и загинал полицай

...
Година по-късно, обвиняемият за катастрофата с мигранти и загинал полицай
Коментари Харесай

Катастрофата с мигранти и загинал полицай: Година по-късно, обвиняемият се призна за виновен

Година по-късно, обвиненият за злополуката с мигранти и умрял служител на реда след 50-километрова гонка, се призна за отговорен, оповестиха от прокуратурата. 
На 13 декември Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвиняване пред Софийски градски съд (СГС) против мъжа, който е притеглен като обвинен за три закононарушения по отношение на тежката злополука от 22 ноември 2022 година на „ Околовръстен път “ – София.
Според обвинителния акт към интервала на осъществяване на незаконните действия обвиняемият е бил недееспособен водач на моторно транспортно средство.
На 21 ноември 2022 година вечерта той управлявал лек автомобил, собственост на комерсиално сдружение, откакто бил използвал разнообразни типове наркотични субстанции – метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.
В първите часове на 22 ноември 2022 година обвиняемият спрял на завой на път наоколо до с. Първенец, обл. Ямбол, където качил в автомобила дванадесет мигранти – 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, обвиненият потеглил в посока София. Целта му била да набави за себе си парична сума от около 4500 евро на човек.
Рано сутринта на Автомагистрала „ Тракия “ след мотел „ Ихтиман “ в посока София имало полицейски автопатрул с двама чиновници на реда. Обвиняемият казал на мигрантите да се снишат на седалките, с цел да не се виждат. В опит да не бъде видян и спрян, той управлявал автомобила паралелно на товарен автомобил – тир. Полицаите обаче видели автомобила, подали звуков и светлинен сигнал и защото обвиненият не прекратил придвижването, а ускорил скоростта, го последвали. При преследването той ускорявал скоростта на движение и навлизал непрестанно в другите пътни ленти. С цел да избяга от полицейския автомобил подхванал придвижване с висока скорост и в спешната лента. Той се движел със скорост средно към 140 км/ч, като тук-там достигал към 180 км/ч.    
По същото време различен чиновник на реда се намирал на Автомагистрала „ Тракия “ в региона на хотел „ Черна котка “. Той чул в радиоефира разпореждане да се спре цялото придвижване по Автомагистрала „ Тракия “ в посока  София. В осъществяване на нареждането служителят на реда излязъл на самото пътно платно и подал със стоп-палка явен и забележим за всички участници в придвижването сигнал за прекъсване на колите в трите ленти, като всички участници се подчинили и спрели.
От прокуратурата прецизират, че полицейският чиновник се насочил към спешната лента, където застанал по средата и още веднъж подал явен и забележим сигнал за прекъсване на придвижването със стоп палката. В този миг забелязал движещия се в спешната лента с висока скорост лек автомобил на обвинения,  преследван от полицейски автомобил с включени светлинен и звуков сигнал. Автомобилът на обвинения въобще не намалявал скоростта си и служителят на реда се отдръпнал настрана, с цел да не бъде прегазен. Обвиняемият траял да ръководи в посока „ Околовръстен път “, следван от полицейския автопатрул.
Същевременно трима чиновници на СДВР пътували с полицейски автомобил, ръководен от потърпевшия К. П. Той спрял до мантинелата, която разделя ръкава за излизане от Автомагистрала „ Тракия “ и „ Околовръстен път “, като го паркирал от страната на „ Околовръстен път “ с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че доближава преследваният бус, двама от чиновниците на реда незабавно слезли от автомобила, а К. П. подхванал маневра, като леко изместил полицейския бус по този начин, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за придвижване и без да пречи на придвижването.
Независимо че бусът се виждал гладко, обвиненият не понижил скоростта на управлявания от него автомобил и се блъснал в полицейския бус. В разследване на удара служителят на реда получил тежка съчетана контузия и месец по-късно, без значение от извършеното лекуване, умрял в болнично заведение. При пътно-транспортното произшествие били породени и междинни телесни повреди на двама от незаконните мигранти.
При по този начин откритите съгласно наблюдаващия прокурор обстоятелства е повдигнато обвиняване за три закононарушения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР