Гневът на Джузепе Саконе е предизвикан от избухналия скандал преди

...
Гневът на Джузепе Саконе е предизвикан от избухналия скандал преди
Коментари Харесай

Италиански професор иска имунитета на депутата доц. Милен Михов

Гневът на Джузепе Саконе е провокиран от избухналия скандал преди седмица с дипломите на 170 италианци

Да бъде свален имунитета на депутатът от ПГ „Обединени патриоти“ доц.Милен Михов желае италианският юрист и професор Джузепе Саконе, който е изпълнителен шеф на консорциума от частни висши учебни заведения „ Пегасо “. Професорът по право е решил да заведе дело против търновския депутат и пом. ректор на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ поради клюка. Това разгласи на конференция в четвъртък ректорът на великотърновския ВУЗ проф. Христо Бонджолов.
 Проф. Христо Бонджолов. Проф. Христо Бонджолов.
„Проф. Саконе е наскърбен от обидните квалификации и от това, че доцент Михов си е разрешил да назова групата „ Пегасо “ „ италианска мафия “. „ Пегасо “ и ВТУ имат контракт за образование на италиански учители, които са експерти в разнообразни области и професионални посоки, само че нямат педагогическа дееспособност. Първата група от 172 италианци към този момент приключи курса по отдалечено образование и точно към техните свидетелства за педагогическа дееспособност се разгоря предходната седмица скандал“, разяснява проф.Бонджолов.

Тогава в общественото пространство гръмна новината, че МОН дава ВТУ на основния прокурор поради нередности при образованието на италиански жители.Решението на просветителното ведомство е взето след осъществената инспекция на достоверността на взето решение на Академичния съвет във връзка с признание на висшето обучение на 170 италиански жители, които са получили свидетелства за учителска професионална подготовка във ВТУ. Според качения в уеб страницата на просветителното ведомство документ, решенията на МОН изискват да бъдат обезсилени свидетелствата за професионална подготовка „ преподавател “, тъй като са в нарушаване на наредбата за държавните условия за придобиване на професионална подготовка „ преподавател “ и да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от съвещанието на Академичния съвет от 18.04.2016 година с несъществуващо решение по т. 4.4.6.

Проф. Христо Бонджолов реагира незабавно, наричайки инспекцията персонална и поръчана от хора, които е уволнил.
„ Аз като ректор имам право да назнача и уволня асистент ректора си в лицето на доцент Милен Михов. И го направих. Той желае да се върне на работа и да оказва помощ на университета, само че не знам по какъв начин се оказва помощ по този метод. Лошото е, че офанзивата против мен е офанзива против университета, който чака следващата си отлична акредитация – един документ, който ще ни даде право да образоваме студенти през идващите 6 година “, разяснява проф. Бонджолов и сподели писмото, което е получил от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Писмото на просветния началник няма императивен звук и не съдържа закани за предоставяне на университета на прокурор, каквито се съдържат в мнението, качено на уеб страницата на МОН.
„ Няма да анулираме свидетелстват ана италианските учители, тъй като не сме позволили никакви нарушавания. Ще се съобразим с някои от рекомендациите на министъра, които са съответни за нас “, съобщи проф. Бонджолов.
Зам. ректорът по образователната активност проф. Стоян Буров добави, че има късмет огромна част от приключилите към този момент италиански учители да станат магистри във ВТУ.

Това е следващата офанзива против Великотърновския университет, който преди години влезе в медиите поради следствено дело против предходния му ректор. Проф. Пламен Легкоступ. Разследването против него под наблюдението на Окръжната прокуратура обаче продължава към този момент 3 години и не е ясно по кое време ще завърши.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР