Глобите за нарушения по Закона за движение по пътищата ще

...
Глобите за нарушения по Закона за движение по пътищата ще
Коментари Харесай

КАТ го измисли - връчва ни фиш и без да ни открие, но спасение има

Глобите за нарушавания по Закона за придвижване по пътищата ще могат да се заплащат даже и преди да са връчени, написа Телеграф бг.

Възможността е планувана в системата на Министерството на електронното ръководство (МЕУ), което дава отговор за разпращането на известията за наказания до нарушителите. Такива се получават по имейл, посредством СМС и даже по вайбър.

„ Електронният адрес и телефонният номер за известията вземаме или от масивите на Министерство на вътрешните работи, където непринудено са били предадени от жители по време на регистрация на МПС, или взимане на шофьорска брошура, или от Системата за несъмнено електронно връчване, в която жителите също непринудено се записват “, обясниха от МЕУ.

Съобщение

В автентично известие за нарушаване се вижда, че там попада регистрационният номер на МПС, датата на нарушаването, типът на документа (фиш или наказателно постановление), както и дължимата сума. В известието няма данни за типа на нарушаването, нито за мястото, на което е осъществено.

За да разбере това, нарушителят би трябвало да кликне на спомагателен линк. Той го трансферира към системата за несъмнено връчване, където след влизане с потребителско име и ключова дума жителят публично получава фиша си.

От този миг нататък той се води съответно връчен, което развързва ръцете на страната да стартира стъпки за насилственото му събиране.

Трансакция

„ Това е къс път, който улеснява тези, които биха желали да платят, без да държат да преглеждат елементи към самото нарушаване. В този случай със самото заплащане жителят автоматизирано приема и връчването “, изясни за „ Телеграф “ отрасловият зам.-министър на електронното ръководство Валентин Мундров.

Разсеяни

Получаването на известие за фиш или наказателно разпореждане не е връчване, изясни още Мундров. Ако жителят избере да пренебрегва известието и да не кликне на нито един от линковете в него, документът продължава да виси невръчен. В този случай се задействат други механизми за връчване – от служител на реда при инспекция на пътя, от чиновник на Министерство на вътрешните работи на домакински адрес, с предложено писмо с противоположна квитанция по пощата, или при възобновяване на шофьорска брошура или регистрация на автомобил.

За всеки фиш или наказателно разпореждане важи отстъпка от 30% от сумата при заплащане до 14 дни. „ Важно е хората да знаят, че този период стартира да тече от момента на връчването. Иначе казано, в случай че сте получили вайбър известие през днешния ден, само че решите да кликнете на линка след 1 месец, то 14-те дни стартират да текат от момента на кликването “, изясни още Мундров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР