Глобалното затопляне опустошава океаните и ледовете на Земята по начин,

...
Глобалното затопляне опустошава океаните и ледовете на Земята по начин,
Коментари Харесай

ООН: Глобалното затопляне пряко заплашва човечеството

Глобалното стопляне опустошава океаните и ледовете на Земята по метод, който директно заплашва огромна част от човечеството. Това предизвестява отчет на Организация на обединените нации, оповестен два дни след срещата за проблемите с климата по време на Общото заседание на организацията.
Топящите се ледове и ледници, повишаващото се равнище на моретата, мъртви зони в океаните, замърсяване – всичко това унищожава морския живот и възобновими източници на прясна вода и води до супербури, които опустошават огромни градове всяка година. Това сочат изводите от основна оценка, утвърдена от Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), в който членуват 195 народи, оповестява БНР.
Учените предизвестяват, че някои от тези въздействия са необратими.
Докладът обгръща 7000 проучвания. В него се напомня, че рекордните размери нездравословни излъчвания, най-вече от изгорени фосилни горива, тласкат планетата към климат, който нашият тип не може да понесе. Документът сигнализира за незабавната потребност от битка с измененията и акцентира, че те към този момент не могат да бъдат отбягвани.
За някои островни народи и крайбрежни градове актуалната наклонност значи съвсем несъмнено търсене на нов дом.
Сред прогнозите в отчета климатичните промени са създали тропическите стихии по-големи и по-мощни и идните десетилетия ще засилят капацитета им, в случай че световното стопляне не бъде лимитирано до два градуса по Целзий.
Към средата на века над 1 милиарда души ще живеят в региони, застрашени от циклони, огромни наводнения и други рискови феномени, се споделя още в текста.
От 2005 година равнището на моретата се покачва 2,5 пъти по-бързо спрямо ХХ век, най-вече поради топящите се ледени покривки. А отбраната от провокираните от тази наклонност наводнения ще коства на човечеството стотици милиарди.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР