Глобалното търсене на изкопаеми горива като нефт, природен газ и

...
Глобалното търсене на изкопаеми горива като нефт, природен газ и
Коментари Харесай

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Глобалното търсене на изкопаеми горива като петрол, природен газ и въглища ще доближи своя пик до края на актуалното десетилетие и по-късно ще настъпи необратим спад. Това е прогнозата на Международната организация по енергетика (МАЕ). тя отбелязва голямата роля на " феноменалния напредък " на чистите енергийни източници.

Според специалистите електрическите автомобили по пътищата през 2030 година ще са 10 пъти повече, в сравнение с са в този момент, а делът на ВЕИ в енергийния микс ще е съвсем 50% при 30% сега.
 За година България изпревари останалите членки на Европейски Съюз и стана по-зависима от изкопаеми горива
За година България изпревари останалите членки на Европейски Съюз и стана по-зависима от изкопаеми горива

Страната ни е нараснала каузи на фосилни горива в енергийния си микс от 62.87% през 2020 година до 66.38% през 2021 година

" Преходът към чиста сила се случва в международен мащаб и не може да бъде спрян. Това не е въпрос на " Дали ", а на " Колко скоро " - и колкото по-скоро, толкоз по-добре за всички нас ", разяснява изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Докладът идва на фона на огромни покупко-продажби в обичайна енергетика - ExxonMobil и Chevron дадоха общо над 110 милиарда $, с цел да придобият съперниците си - надлежно Pioneer и Hess, отбелязва CNN. " Краят на растежа при изкопаемите горива не значи завършек на вложенията в тях, само че слага под въпрос смисъла от увеличение на разноските ", разясняват от организацията.

Факторът " Китай "

В кратковременен проект, спорове като тези в Израел и Украйна въздействат на цената на петрола, само че в околните години от уравнението ще излезе една константа - непрекъснато растящото търсене на Китай. Според МАЕ пикът за енергетиката на комунистическата страна ще пристигна още към средата на 20-те години.

Освен това, Китай се трансформира в " мощ в чистата сила " и повече от половината електрически автомобили предходната година са били продадени единствено на локалния пазар.
 На фона на следствието на Брюксел: взрив на китайските електрически автомобили в Европа
На фона на следствието на Брюксел: взрив на китайските електрически автомобили в Европа

Има ли икономическа опасност за европейските производители на коли?

Мрежа от проблеми

Като сериозен проблем от МАЕ регистрират положението на електроенергийните мрежи по света и най-много ограничавания ѝ потенциал. В отчета се показва, че ВЕИ планове за 1500 гигавата (т.е. еквивалента на 1500 реактора на АЕЦ " Козлодуй " - б.р.) са в напреднал етап, само че изчакват да бъдат свързани с мрежите в съответните страни. Това е 5 пъти повече от всички конфигурирани слънчеви и вятърни мощности за 2022 година

Експертите са безапелационни - казусът може да се реши единствено с замяна и прибавяне на 80 млн. километра мрежи до 2040 година Фатих Бирол слага това число в подтекст - толкоз е дължината на цялата съществуваща световна мрежа, положена през последните 100 години.

Обърнато в пари, нужните годишни вложения за реализиране на тази цел са в границите на над 600 милиарда $ годишно до края на десетилетието. От години те са на равнища от към $300 млрд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР