Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100

...
Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100
Коментари Харесай

През 2028 г. световният дълг ще е равен на глобалната икономика

Глобалното съответствие на дълг към Брутният вътрешен продукт ще нарасне до 100 % от международната стопанска система през 2028 година Това съобщи шефът на отдела за фискални въпроси в Международния валутен фонд Витор Гаспар. Той показа октомврийския отчет " Фискално наблюдаване " (Fiscal Monitor) по време на Годишната среща на Световната банка и МВФ, провеждаща се в мароканския град Маракеш.

В оценката е записано още, че се чака съотношението дотогава да пораства с 1 процентен пункт годишно. Половината от този растеж или към 0,5 на 100 се чака да пристигна от увеличението на държавния дълг в Съединени американски щати и Китай, добави Гаспар, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на шефа на отдела за фискални въпроси в МВФ, Китай разполага с повече място за деяние, с цел да се предотврати това повишение. Най-голямата азиатска стопанска система обаче би трябвало да се концентрира върху решаването на проблемите с икономическия си растеж и да влага в нововъведения вместо в недвижими парцели. Освен това страната би трябвало да реформира стопанската система си и да се пренасочи от експорт и вложения към вътрешно ползване.

На въпрос дали е време страните в еврозоната още веднъж да се върнат към рестриктивните фискални политики (познати и като остеритет, бел. авт.) Гаспар уточни, че е належащо обновяване на естествения метод към финансите след серията от фискални тласъци и помощи поради пандемията от КОВИД-19. В тази връзка Европейската комисия към този момент е предложила методология, която би трябвало да бъде призната от страните членки на еврозоната, с цел да се обезпечи по-голям надзор по отношение на равнището на дълга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР