Глобалният спад на насекомите застрашава светаНаучен преглед на броя на

...
Глобалният спад на насекомите застрашава светаНаучен преглед на броя на
Коментари Харесай

Глобалният спад на насекомите застрашава света

Глобалният спад на насекомите заплашва света
Научен обзор на броя на насекомите демонстрира, че 40% от типовете претърпяват "драматични темпове на спад" по света, предава Би Би Си.

Изследването демонстрира, че пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите.

Но откриватели настояват, че някои типове, като да вземем за пример домашната муха и хлебарката, са в нещо като напредък.

Общият спад на насекомите се дължи на интензивното земеделие, пестицидите и изменението на климата.

Насекомите съставляват по-голямата част от живите същества, живеещи на сушата и и са от основна изгода за доста други типове, в това число за хората.

Те са главната храна на птици, прилепи и дребни бозайници; опрашват към 75% от културите в света; подхранват почвите и контролират броя на вредителите.

Много проучвания през последните години демонстрират, че обособени типове инсекти, като пчелите, са претърпели голям спад, изключително в развитите стопански системи.

Но нов документ дава по-широк взор.

Публикуван в списание „ Байолоджикал консервейшън “, той преглежда 73 съществуващи изследвания от целия свят, оповестени през последните 13 години.

Изследователите откриват, че спадът в съвсем всички райони може да докара до изгубване на 40% от насекомите през идващите няколко десетилетия. Една трета от насекомите са класифицирани като застрашени.

"Основният фактор е загубата на местообитания, заради селскостопанските практики, урбанизацията и обезлесяването", съобщи водещият създател доктор Франсиско Санчес-Байо от университета в Сидни. Второ, възходящото потребление на торове и пестициди в земеделието в международен мащаб и замърсяването с химически замърсители от всевъзможен тип, е известно, че има огромно въздействие."
 Торовете и пестицидите са един от главните фактори за изгубването на насекомите Торовете и пестицидите са един от главните фактори за изгубването на насекомите / БГНЕС
Някои от най-важните моменти от изследването включват скорошния спад на летящите инсекти в Германия и големия им спад в тропическите гори в Пуерто Рико, свързани с повишението на световните температури.

Други специалисти настояват, че констатациите са "сериозно отрезвяващи".

"Не става въпрос единствено за пчелите, или даже за опрашването и храненето - намаляването включва и бръмбари, които рециклират боклуци и инсекти като водни кончета, които поддържат живота в реки и езера", споделя Мат Шардлоу от английското съдружие „ Бъглайф “.

"Става все по-очевидно, че екологията на нашата планета се унищожава и има потребност от интензивни и световни старания за прекратяване на тези ужасни трендове. Да се разреши бавното очистване на живота на насекомите да продължи, не е разумен вид."

Възход на вредителите

Авторите са загрижени за въздействието на намаляването на насекомите върху питателните вериги. Много типове птици, влечуги и риби, зависещи от насекомите като главен източник на храна, е евентуално да бъдат унищожени.

Докато някои от най-важни типове инсекти са на изгубване, прегледът също по този начин открива, че дребен брой типове евентуално ще могат да се приспособяват към изменящите се условия и да се оправят добре.

"Бързо размножаващите се инсекти евентуално ще процъфтяват поради по-топлите условия, тъй като доста от техните естествени врагове, които се развъждат по-бавно, ще изчезнат", споделя проф. Дейв Гоулсън от Университета в Съсекс. "Много е евентуално да се разделим с дребен брой инсекти вредители, само че ще загубим и всички прелестни типове, които харесваме, като пчели, мушички и пеперуди, които правят чудесна работа с преработката на скотски боклуци."

Професор Гоулсън декларира, че някои упорити, приспособими, необятно публикувани типове - като домашни мухи и хлебарки - наподобява са в положение да живеят удобно в средата, основана от индивида и са развили устойчивост към пестициди.

Той прибавя, че до момента в който цялостното обръщение е обезпокоително, има неща, които хората биха могли да създадат, като да вземем за пример градините си по-приятелски за инсекти, да не употребяват пестициди и да купуват органични храни.

Необходими са още проучвания, защото 99% от доказателствата за понижаване на насекомите идват от Европа и Северна Америка, като съвсем няма данни от Африка или Южна Америка.

В последна сметка, в случай че изчезнат голям брой инсекти, те ще бъдат сменени, само че ще отнеме дълго, дълго време.

"Ако погледнете какво се е случило с огромните изгубвания в предишното, в резултат на огромни радиационни предавания, дребното типове, които са се приспособили, са заели всички налични ниши и са се трансформирали в нови типове," сподели проф. Гоулсън.

„ Така че, дайте им милион години и аз не се колебая, че ще има цяло многообразие от нови същества, които ще се появят, с цел да заменят унищожените през 20 и 21 век. Което, опасявам се, не е огромна разтуха за нашите деца. “ /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР