Глобалният пазар на ориз се очаква тази година да регистрира

...
Глобалният пазар на ориз се очаква тази година да регистрира
Коментари Харесай

Светът е изправен пред най-големия недостиг на ориз от 20 години насам

Глобалният пазар на ориз се чака тази година да записва най-големия си недостиг от две десетилетия, съгласно " Фич солюшънс " (Fitch Solutions). " На световно равнище най-очевидното влияние на световния недостиг на ориз беше и към момента са най-високите от десетилетие цени на ориза ", споделя анализаторът на " Фич солюшънс " за суровините Чарлз Харт.

 

Цените на ориза се чака да останат към актуалните върхове до 2024 година, се показва в отчет на " Фич солюшънс кънтри риск енд индъстри рисърч " (Fitch Solutions Country Risk & Industry Research) от 4 април.

 

" Като се има поради, че оризът е главната хранителна стока на голям брой пазари в Азия, цените са главен определящ фактор за инфлацията на цените на храните и продоволствената сигурност, изключително за най-бедните семейства ", уточни Харт.

 

Глобалният недостиг за 2022/2023 година ще бъде 8,7 милиона тона, предвижда отчетът. Това ще означи най-големия международен недостиг на ориз от 2003/2004 година, когато международните пазари генерираха недостиг от 18,6 милиона тона, разяснява Харт.

 

Недостигът е в следствие от една страна на продължаващата война в Украйна, защото оризът стана все по-привлекателна опция след скока в цените на други съществени зърнени храни, а от друга - на неприятното време в стопански системи, произвеждащи ориз като Китай и Пакистан. Според Харт и възбраната на Индия за експорт на натрошен ориз през септември се явява " главен мотор на цените ".

 

По-ниското произвеждане на ориз на годишна база в други страни като Съединени американски щати и Европейски Съюз също е асъдействало за недостига, сподели Оскар Тякра, старши анализатор в международната банка за храни и земеделие " Рабобанк " (Rabobank).

 

Все отново " Фич солюшънс " пресмята, че международният пазар на ориз ще се върне към " съвсем уравновесена позиция през 2023/24 година ", а цените могат да паднат с съвсем 10 на 100.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР