Глобалният форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни

...
Глобалният форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни
Коментари Харесай

НАП отново обменя информация със стотици държави, сред които и офшорни зони

Глобалният конгрес за бистрота и продан на информация за данъчни цели към Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) възвърне достъпа на Национална агенция за приходите до автоматизирания интернационален продан на данни с над 110 юрисдикции, измежду които и офшорни.

Това се случи след поредност от доста съществени и задълбочени инспекции и оперативни срещи от август 2019 година до април 2023 година В отчет, направен след последния одит, проверяващите от Глобалния конгрес дадоха висока оценка на работата на приходната организация и регистрираха големия ѝ прогрес при повишението на мрежовата и осведомителна сигурност и възстановяване на процесите.

В Глобалния конгрес членуват 168 юрисдикции, измежду които и редица офшорни, които обменят данъчна и финансова информация между тях. България е член на Глобалния конгрес от 2015 година и може да обменя информация при поискване със 147 юрисдикции, а по линията на автоматизирания продан и след възобновяване му – може да получава информация евентуално от над 110 юрисдикции, припомнят от Национална агенция за приходите. След неоторизирания достъп до данни на приходната организация, бе спрян входящият автоматизиран продан. По този метод Национална агенция за приходите единствено предоставяше информация на интернационалните си сътрудници (ЕС и трети страни), само че получаваше данни единствено от страни от Европейски Съюз, без трети страни, а това включва и офшорните юрисдикции.

„ За относително късия интервал от 2019 до в този момент, Национална агенция за приходите съумя да построи напълно нова инфраструктура, нова архитектура и дизайн, да обособи специфични зони за работа с информацията от автоматизирания продан, в които имат достъп единствено избрани чиновници. Актуализираха се вътрешните процедури и правила за мрежова и осведомителна сигурност в приходната организация, в това число политика за деяние при произшествия по киберсигурност.

Всички чиновници минаха на специфични образования по тематиката, сътвори се и нов риск указател за осведомителната сигурност. Успехът на Национална агенция за приходите се дължи на доста интензивен труд, работа в екип, извънредно схващане на значимостта от повишението на осведомителната сигурност, възстановяване на процесите и непрестанно развиване и рационализиране на системите и електронните услуги, които предлага Национална агенция за приходите. Благодаря на всички сътрудници за отдадеността, бързината, прецизната и добре свършената работа “, съобщи изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР