Глобалните кризи няма да намалеят. Наша е задачата да се

...
Глобалните кризи няма да намалеят. Наша е задачата да се
Коментари Харесай

Трябва да се научим да се справяме с кризите, защото те няма да намалеят

Глобалните рецесии няма да намалеят. Наша е задачата да се научим по какъв начин да се оправяме с тях, да намираме метод да се възвръщаме от тях и да продължаваме напред. Това бе лайтмотивът на речта на проф. доктор Уейн Висер, специфичен гост-лектор на третото издание на форума ESG&FRIENDS, проведен от първия в България профилиран медиен уебсайт ESGnews.bg.

Събитието се организира в хотел Хилтън София под мотото „ Re-position, Re-think, Re-grow “.

Проф. доктор Висер стартира с 10 „ шокиращи “ обстоятелството:
8 е броят пъти, в който през последните 8 години климатичната рецесия е била оценена като най-високият световен риск;41% членове на ЛГБТ обществото са напуснали работното си място или местоживеенето си поради някаква форма на тормоз;68 години бяха задоволителни да се разрушат доста форми на живот, които природата беше основава в продължение на 3,8 милиарда години;169 години са ни нужни да реализираме цялостно разнообразие;271 години са нужни на елементарния човек да проработи заплатата на генералния шеф на Амазон;108 милиона души са били принудително преместени поради климатичен прелом или боен конфликт;702 милиона са случаите на COVID;250 милиарда са годишната стойност на произшествия и естествени бедствия, единствено 1/3 от тях са застраховани;3.6 трилиона – 3 % от световния Брутният вътрешен продукт, потъват в корупционни схеми;8 трилиона са вредите на киберпрестъпления.
Тези и други сходни обстоятелства и проблеми построяват системата на световната рецесия, твърди проф. доктор Висер. За него изходът е реализиране на резистентност.

Това са провокации, пред които сме изправени. Заради тези шокове, на които е изложена световната система, тя към този момент е нестабилна. Или се разпада, или еволюираме и стигаме по-високо равнище. За мен устойчивостта е пътят към еволюцията на системата “, счита той.

Проф. доктор Висер уточни и някои главните стъпки, които би трябвало да предприемем:
Възстановяване на еко системата (всъщност няма потребност да я възвръщаме, би трябвало просто да я оставим сама да се възстанови);Неравнопоставеността на работното място;Икономика на достъп за инвестиране;Борба за справяне със заболяванията;Инвестиции в иновации;Силни водачи с вдъхновяващи образци и почитатели.Какво могат да създадат фирмите с цел да реализиран промяна?
Проф. доктор Уейн Висер даде своите препоръки и към компаниите, искащи да реализират трансформацията, която ще им помогне да посрещат рецесиите по-лесно:

На първо място да се отърват от грийнуошинг. Порочен образец тук е текстилната компания. На второ място фирмите би трябвало да са транспарантни във връзка с продуктовото си портфолио. Трето – веригите за доставки би трябвало да са с потребна стойност за природата, а не да основават стойност за сметка на природата. Четвърто – значимо е да се схване правилото на кръговата стопанска система и регенериране на естествените системи. И последно, само че не последно по значимост – смяната няма да бъде линейна. Хората чакат, че тя се случва, което лишава време. Правилният метод е смяната да се провокира “.

Трябва да гледаме оттатък устойчивостта. Ние сме унищожили своите обществени, стопански и естествени системи. Усилията ни би трябвало да бъде ориентирани към реализиране на разцвет. Природата се стреми към това по натурален метод. Целта не би трябвало да бъде единствено да се събудим и да дишаме. Това е механизъм за оцеляване, само че не и за разцвет. Трябва да имаме и положителна цел. Тя не би трябвало да е лимитирана единствено в желанието да се нанасят по малко вреди. Трябва да мислим в посока по какъв начин да оказваме помощ, по какъв начин да сме дейни. Всъщност революцията към този момент се случва, просто би трябвало да се включим в нея. Надеждата не е нещо пасивно. Не е лотариен билет, с който чакаме щастието. Не – това е секира, с която да разбием прозореца или вратата. За да намерим излаз и да създадем бъдещето си „ обитаемо “. “

Проф. доктор Уейн Висер е един от най-влиятелните специалисти по ESG в света. Той е международно приет публицист, преподавател, учен, кино продуцент, обществен бизнесмен и футурист, фокусиран върху устойчивото развиване, корпоративната обществена отговорност и основаването на интегрирана стойност. Преподавател е в Cambridge University и Antwerp Management School. Проф. Висер е и шеф на мозъчния концерн Kaleidoscope Futures, създател на CSR International, някогашен шеф на услугите за резистентност в KPMG и стратегически анализатор в Capgemini. Автор е на 43 книги, в това число бестселъра на Amazon “Thriving ”.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР