Глобалните енергийни цени завършват седмицата по начина, по който започнаха

...
Глобалните енергийни цени завършват седмицата по начина, по който започнаха
Коментари Харесай

Цените на петрола и газа се покачват отново, тъй като рисковете за доставките се увеличават

Глобалните енергийни цени приключват седмицата по метода, по който започнаха – стреляйки нагоре, защото коктейл от опасности за доставките изправи вложителите на ръба.

Цената на суровия нефт Brent, световният петролен бенчмарк, се увеличи с повече от 4% в петък, с цел да се търгува при близо 90 $ за барел. Фючърсите на суровия нефт West Texas Intermediate, щатският бенчмарк, скочиха с 4,2% до 86 $ за барел.

Основният мотор, съгласно Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, е разгръщащият се спор в Израел и опасенията, че той може да се популяризира в по-широкия богат на нефт район на Близкия изток.

„ Петролният пазар е доста сензитивен към развиването на войната сред Израел и Хамас “, сподели той пред CNN. „ Има опасения, че даже когато виждаме, че производството в Съединени американски щати доближава рекордни равнища, можем да забележим огромен потрес за доставките в близко бъдеще. “

Анализатори споделиха пред CNN по-рано тази седмица, че войната - провокирана от смъртоносно нахлуване от бойци на Хамас през уикенда - е предиздвикала вложителите да бъдат внимателни от евентуална ескалация, която може да въвлече Иран.

Израел от дълго време упреква Иран, че взе участие във форма на прокси война посредством поддръжка на групи - в това число Хамас - които са почнали офанзиви против него. Техеран отхвърли да е забъркан в офанзивите през уикенда.

Но в случай че се появи ясна връзка с Иран, споделиха анализатори, не може да се изключи някакъв тип интервенция от страна на Съединените щати. Това евентуално ще докара до по-строго използване на съществуващите наказания върху износа на нефт от Иран.

Израел предизвести 1,1 милиона души в следената от Хамас Газа да се реалокират на юг и извика 300 000 резервисти преди евентуална сухопътна инвазия. Израелските отбранителни сили също изпратиха повече войски на северната граница на страната с Ливан, с цел да противодействат на всяка евентуална офанзива от бойци на Хизбула, друга група, подкрепяна от Иран.

„ Трудно е да се реши по какъв начин ще се развие една ескалация. Мисля, че това, което в действителност движи страховете, е директният спор с Иран и [тези страхове] наподобява нарастват с всеки минал ден “, сподели Моя.

Brent е на път да приключи седмицата с 1,7% по-високо, незабравим поврат, откакто падна с 11,3% предходната седмица, регистрирайки най-големия си седмичен спад от март.

Покачването на це та тази седмица върна сорта Брент на курса към над 90 $ за барел, равнище, което за финален път надвиши при започване на септември след месеци на подсилване основно на фона на съкращенията на производството от Саудитска Арабия и Русия.

„ Геополитически обстановки като тези могат да трансформират посоката си за малко време и имат способността да раздрусат пазарите и енергийните цени в огромна степен. Инвеститорите са внимателни към незнайното “, написа Софи Лунд-Йейтс, водещ финансов анализатор в Hargreaves Lansdown, в записка в петък.

Новите ограничения на Съединени американски щати, показани в четвъртък, ориентирани към затрудняване на Русия да заобиколи горната граница на цената на петрола, избрана от страните от Групата на седемте, може също да покачат цените на петрола, защото напъните могат да понижат предлагането.

Рискове за доставките на естествен газ

Ситуацията в Израел също се отрази тежко на европейския пазар на природен газ.

Европейските еталонни газови фючърси скочиха с цели 5,7% в петък до 56 евро (59 долара) за мегаватчас, преди да паднат малко по-късно денем. Цените са се повишили с 44% от петък предходната седмица.

Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент по проучванията на газа и втечнения природен газ (LNG) в Wood Mackenzie, сподели пред CNN, че краткотрайното затваряне в понеделник на израелско газово находище, доставящо газ на Египет и Йордания, както и на израелския енергиен пазар, съставлява заплаха действителен риск за Европа.

Египет създава огромна част от личния си природен газ в допълнение към вноса и преработва част от него в LNG за превозване в чужбина. Страната изнася към 3 милиона метрични тона (3,3 милиона тона) LNG през зимата, като по-голямата част се насочва към Европа, сподели Ди Одоардо. Ако Египет не може да внася нормалното си количество газ от Израел, това може да докара до по-малко - или никакъв - експорт на LNG.

„ Има действителен риск Египет да не може да изнася никакви товари през зимата и това в последна сметка ще докара до по-малко разполагаем газ за Европа “, сподели той.

Съобщение от американския енергиен колос Chevron (CVX) във вторник, че служащите в две основни австралийски уреди за LNG възнамеряват да стачкуват, също разстрои вложителите, съгласно Ди Одоардо. Както и краткотрайното затваряне на Balticconnector, газопровод, свързващ Финландия и Естония, добави той.

 Работещи петролни помпи в окръг Керн, Калифорния, видени през септември 2023 г. Работещи петролни помпи в окръг Керн, Калифорния, видени през септември 2023 г Фредерик Дж. Браун/AFP/Getty Images

Властите проверяват дали повредата на част от тръбопровода, минаващ под Балтийско море, е резултат от бойкот.

Докладите за хипотетичен бойкот повдигнаха въпроси по отношение на уязвимостта на сериозната инфраструктура на Европа, единствено малко повече от година след поредност от детонации, които постановиха затварянето на жизненоважния водопровод " Северен поток 1 ", който в миналото е превозвал газ от Русия до Германия.

„ Това явно сътвори доста раздразнителност и ускори геополитическия риск в границите на европейския пазар на газ “, сподели Томас Марзек-Мансер, началник на газовите разбори в ICIS, пред CNN.

Все отново цените са надалеч под равнищата си по това време предходната година, когато доближиха 156 евро (165 долара) за мегаватчас, защото Европа таман излизаше от енергийна рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна. Марцек-Мансер счита, че идната зима в Европа ще бъде мечи за газовия пазар.

Докато търсенето се чака да нарасне със захлаждането на времето, сподели той, „ спрямо историческите темпове, чакаме потреблението от жилищния и индустриалния бранш да остане много приглушено “, защото цените на газа остават високи.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР