Глобалната среща на върха за здравеопазването на Г-20 в Рим

...
Глобалната среща на върха за здравеопазването на Г-20 в Рим
Коментари Харесай

Развитите страни развързаха кесиите и обещаха ваксини за по-бедните

Глобалната среща на върха за опазването на здравето на Г-20 в Рим разиска пътищата, по които имунизациите против Covid-19 да стигнат до цялото международно население - и това да стане в точния момент, с цел да могат и по-бедните страни да стартират възобновяване.

Италия като ръководител на Г-20 и Европейската комисия са съдомакини на еднодневна виртуална конференция, чиято цел е да търси способи за превъзмогване на пандемията.

В момента една трета от жителите на най-богатите страни към този момент са получили най-малко първа доза ваксина в съпоставяне със единствено 0,2 % от жителите на бедните страни, съгласно КОВАКС. По тази причина Световната здравна организация (СЗО) прикани богатите страни да слагат интернационалната взаимност пред имунизацията на деца и юноши, отбелязва Агенция Франс Прес.

КОВАКС е световна стратегия, която с поддръжката на СЗО популяризира ваксини против ковид за нуждаещи се по-бедни страни по света. Програмата обаче изпитва дефицит от дози.

Германия ще подари до края на 2021 година " до 30 милиона дози ваксина " на програмата КОВАКС, съобщи на форума немският канцлер Ангела Меркел, представена от Франс прес.

" От немска страна сме подготвени да дарим 30 милиона дози ваксина на най-бедните страни и на разрастващите се страни до края на годината, при изискване, несъмнено, че имунизациите, които поръчаме, дойдат в точния момент ", сподели Меркел на конференция в границите на Световната среща за опазването на здравето на Г-20 в Рим.

" Досега 125 страни са получили 70 милиона дози. Знаем обаче, че парите не са всичко, имунизациите би трябвало също да бъдат налични ", добави немският канцлер.

Френският президент Еманюел Макрон на собствен ред сподели, че страната му ще достави до края на годината (също) " минимум 30 милиона дози " ваксини на програмата КОВАКС.

Така дружно Германия и Франция ще дават по-голяма част от почти 100 милиона дози ваксина против Covid-19, обещани за тази година от страните членки на Европейския съюз на най-бедните страни.

Тези 100 млн. дози подаяние от Европейски Съюз разгласи по време на диалога ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът на Италия Марио Драги предложи краткотрайно да бъдат замразени заплащанията по обслужването на задълженията, с цел да се помогне на бедните страни в битката им с Covid-19, съобщи Ройтерс.

Рим ще предложи спомагателни 300 млн. евро (366 млн. долара) за разпределение на ваксини измежду разрастващите се страни, добави Драги.

Италия към този момент е предоставила 86 милиона евро на програмата КОВАКС и още 30 милиона по свързани многостранни планове, напомни италианският министър председател.

Производителите на ваксини " Пфайзер " / " Бионтех ", " Модерна " и " Джонсън и Джонсън " поеха ангажимент по време на форума да доставят на индустриални или на по-ниски от пазарните цени 3,5 милиарда дози на най-бедните страни през 2021 и 2022 година, съобщи Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин даде обещание през днешния ден страната му да обезпечи интернационална помощ от 3 милиарда $ през идващите три години в поддръжка на разрастващите се страни за възобновяване им от пандемията от ковид и предложи учредяването на интернационален конгрес, отдаден на съдействието за произвеждане на ваксини, съобщи Ройтерс.

Форумът ще бъде платформа за съдействие в областта на производството на ваксини сред " страните, разработващи и произвеждащи ваксини, и други участници, за намиране на способи за стимулиране на заслужено и налично разпределение на имунизациите по света ", сподели Си на форума, призовавайки водещите страни да обезпечат по-широк достъп до ваксини за разрастващите се страни.

" Китай към този момент е доставил на разнообразни страни 300 милиона дози ваксини и ще достави още по-големи количества съгласно опциите си. Китай оказва поддръжка на своите компании производители на ваксини в предаване на технологиите на други разрастващи се страни и за започване на взаимно произвеждане ", означи китайският водач.

" Обявявайки поддръжката си за трансфер на авторските права за произвеждане на ваксини Китай поддържа също допустимо най-скорошното приемане от Световната здравна организация (СЗО) и от други интернационалните организации на съответните решения ", добави Си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган означи, че близо 80 % от имунизациите против Covid-19 са за богатите страни или за страни с над междинните приходи и добави, че има сериозна неправда във връзка с достъпа до ваксини. Ердоган за следващ път посочи, че когато бъде подготвена турската ваксина, тя ще бъде предоставена за прилагане от цялото човечество.

Международният валутен фонд (МВФ) показа през днешния ден предложение на стойност 50 милиарда $ на пандемията от Covid-19 да бъде комплициран край като бъдат имунизирани най-малко 40 % от популацията на всички страни до края на 2021 година и минимум 60 % до първото полугодие на 2022 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР