Глобалната криза на разходите за живот далеч не е приключила.

...
Глобалната криза на разходите за живот далеч не е приключила.
Коментари Харесай

От Цюрих до Тел Авив: Кои са най-скъпите градове в света

Глобалната рецесия на разноските за живот надалеч не е завършила. А жителите на огромните градове в действителност понасят мощни удари. На фона на това Economist Intelligence Unit (EIU) разгласява годишния показател на разноските за живот в международен мащаб. Той разкрива кои са най-скъпите градове в света.

Според EIU междинната цена на живота е повишена със 7,4% тази година. Най-бързо нарастват питателните артикули

Въпреки че това е малко по-ниско от скока от 8,1%, регистриран от същото изследване през 2022 година, числата остават доста по-високи от „ историческите трендове “. И въпреки всичко има и положителни вести. Цените на комуналните услуги, най-бързо растящата категория в изследването от 2022 година, този път демонстрираха най-малка инфлация.

Увеличенията на цените се забавят заради отслабването на проблемите с веригата за доставки, откогато Китай отстрани своите COVID-ограничения в края на 2022 година

Цените на питателните артикули обаче не престават да порастват, защото търговците на дребно трансферират по-високите разноски на потребителите.

„ Очакваме инфлацията да продължи да се забавя през 2024 година, защото изостаналото влияние на повишението на лихвените проценти стартира да въздейства върху икономическата интензивност и от своя страна върху потребителското търсене “, сподели в изказване Упасана Дът, началник на Световните разноски за живот в EIU.

Дът предизвестява за възходящите опасности от въоръжен спор и рискови климатични условия

„ По-нататъшните ескалации на войната сред Израел и Хамас ще покачат цените на силата. По-голямо от предстоящото влияние от Ел Ниньо пък ще увеличи още повече цените на храните ”, добави тя, представена от CNN.

Неизбежно възходящите разноски за живот значат, че доста градове са станали по-скъпи за живот. Но някои са наранени по-силно от други.

Градът-държава Сингапур и швейцарският Цюрих бяха оповестени за най-скъпите градове в света

Цюрих скочи от шесто място в миналогодишния лист до първо за 2023 година. Това се дължи на силата на швейцарския франк дружно с високите цени на питателните артикули, стоките за бита и отдиха. Бяха маркирани и скъпият превоз и облекло на Сингапур.

Миналата година Ню Йорк се изравни със Сингапур за първото място. Тази година обаче той спадна до трето. Цените в известната американска дестинация са се нараснали с 1,9% съгласно изследването и се изравняват с тези в Женева.

Хонконг, единствената друга азиатска дестинация в топ 10, е пета. Лос Анджелис е на 6-то място, а Париж е разгласен за седмия най-скъп град в света.

Израелският Тел Авив дели осмо място с датския Копенхаген. Заслужава обаче да се означи, че изследването е извършено преди октомврийското експлоадиране на спора сред Израел и Хамас.

И най-после, Сан Франциско, един от трите американски града в топ 10, финишира на 10-то място.

По-надолу в листата съветските градове Москва и Санкт Петербург означават едни от най-резките спадове, падайки надлежно със 105 места до 142 и 74 места до 147 в тазгодишната ранглиста

Стойността на рублата спадна доста след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

В изследването се споделя, че бавното възобновяване след пандемията и „ намаленото потребителско търсене “ са измежду факторите, довели до спад на цените в китайските градове. Така Пекин се класира на 34-то място, падайки няколко места надолу в листата.

Дамаск, Сирия, остава най-евтиният град в света

Техеран, Иран, и Триполи, Либия, също са покрай дъното, класирани надлежно на 172-ро и 171-во място.

Разходите за комунални услуги, домашна помощ и тютюн са най-високи в градовете на Съединени американски щати.  Западноевропейските градове пък са едни от най-скъпите, когато става дума за отдих, превоз и артикули за бита.

Хранителните артикули и алкохолът са най-скъпи в азиатските градове, съгласно изследването.

Worldwide Cost of Living за 2023 година изследва 173 огромни града, сравнявайки повече от 400 обособени цени на 200 продукта и услуги. Той изключи Каракас във Венецуела, където цените са се повишили с 450% от 2022 година насам.

10-те най-скъпи градове в света за 2023 г

1. Цюрих и Сингапур (равенство)

3. Ню Йорк и Женева (равенство)

5. Хонконг

6. Лос Анджелис

7. Париж

8. Тел Авив и Копенхаген (равенство)

10. Сан Франциско

Още вести четете в категорията Свят. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР