Глоба ще отнесе домоуправителят на блока в „Сухата река”, след

...
Глоба ще отнесе домоуправителят на блока в „Сухата река”, след
Коментари Харесай

Глоба отнася раненият от падналата козирка на блок в София

Глоба ще отнесе домоуправителят на блока в „ Сухата река”, откакто козирката на входа падна и го рани. Инцидентът стана в понеделник вечерта. Пострадалият е в болница с контузия на главата, заяви " Нова телевизия ".

Според контролните органи раненият е виновен за случая, тъй като хората от блока пробвали сами да оправят козирката, а не наели компания за ремонта.

Понеделник вечерта домоуправителят на вход В в блок 18 в „ Сухата река” и негов комшия сами ремонтират бетонната козирка до входа. Внезапно тя рухва.

„ Започнаха да вършат ремонт, защото едната стена, която сега я няма, беше обрушена от дъждовете, и от течовете на козирката. Очакваше се, че това нещо може да се случи по всяко едно време”, декларира Любомир Серафимов, живеещ във входа.

Решението двама души от блока да вършат ремонта, е взето на общо заседание на входа.

Предполага се, че това нещо е хванато с арматурни железа за полуетажа, никой не може да чака, че това нещо лежи на полуразрушената тухлена стена”, счита Любомир Серафимов.

Има ли отговорни за случая с козирка на вход в София?

За да не стане различен случай, тази заран на помощ се притекоха спешните екипи на общината.

„ Ние махнахме плочата, тъй като е рисково влизането. Сега ще разкъртим козирката, тъй като това е мазилка единствено, която за мен също е рисково, тъй че и нея ще я разкъртим отдолу”, изясни Красимир Димитров, „ Аварийна помощ и превенция”, Столична община.

Въпреки положителните планове, домоуправителят - с изключение на ранен, ще бъде санкциониран.

„ Отговорността би трябвало да поеме този, който си е разрешил да прави този ремонт. Само и напълно. Няма по какъв начин някакъв административен орган да върви по всички здания и еднофамилни къщи и да гледа кой е почнал да прави някаква щуротия”, съобщи арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК).

Дори след този случай, нито една институция у нас не знае какъв брой и кои са рисковите здания в страната. Причината – няма обвързване да са с по този начин наречените механически паспорти.

„ Има някои, които са очевидно зле, и се вижда, че са рискови. По-голямата част от постройките имат скрити проблеми. Ако не се направи обстоен механически паспорт, няма по какъв начин да се види дали са опасни”, съобщи инж. Йордан Николов, строителен инженер, Българска асоциация за изолации в строителството.

Така, става известно, контролът е съвсем неосъществим.

„ Биха могли да правят надзор, в случай че имат някаква информация, другояче просто образно минават, виждат, че постройка нещо не е в ред”, изяснява Йордан Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР