Глоба от 3000 евро бе наложена на развъдник на френски

...
Глоба от 3000 евро бе наложена на развъдник на френски
Коментари Харесай

Глоба за развъдник, селектирал френски булдог с много плосък нос

Глоба от 3000 евро бе наложена на разплодник на френски булдог в Нидерландия, съобщи на уеб страницата си държавният орган за сигурност на храните и потребителските артикули (NVWA), към земеделското министерство.

При инспекция се оказало, че кръстосаните френски булдози имат неестествено плоски носове, дишат неравномерно, даже когато са неподвижен, и прекомерно къса зурла. Развъждането с тези наставнически животни не е позволено. Всеки път, когато този животновъд още веднъж употребява неуместно родителско животно за разплод, той ще получава санкция от 1500 Евро. Общата глоба може да доближи 9000 евро.

Животните с прекомерно къса зурла и необикновена форма на черепа могат да имат затруднено дишане, наред с други проблеми. В резултат на това те страдат излишно, се споделя в известието. Чрез развъждането на тези животни нездравословните характерности се предават на кученцата и по тази причина е неразрешено развъждането на животни, които имат тези характерности.

Експерти от факултета по ветеринарна медицина към университета в Утрехт са изготвили критерии за оценка на кучета с къса зурла (брахицефални) за нездравословни външни характерности. Само когато кучето дава отговор на тези критерии, животното може да бъде развъждано.

„ За да предотврати наново нарушаване, NVWA също по този начин ще глобява развъдчика с 1500 евро всякога, когато неспособен родител бъде употребен в развъждането “, сподели организацията, отбелязвайки, че санкциите могат да доближат до 9000 евро.

Това е първият път, когато се постанова санкция за сходно нарушаване в Нидерландия и бележи още една стъпка от страна на холандските управляващи да понижат селективното отглеждане на животни, тъй че тяхното поколение да има " странни " черти като къси носове или свити уши, което може да аргументи дискомфорт или даже заболяване на животното.

Нидерландското законодателство не разрешава развъждането на животни с характерности, които вредят на тяхното здраве и богатство. Министърът на земеделието Пиет Адема сподели, че приготвя законопроект, който също ще забрани притежаването или рекламирането на всички животни с характерности, за които е потвърдено, че предизвикват медицински проблеми. Говорителка на министерството сподели, че организациите работят, с цел да дефинират какви са тези характерности и чака законопроектът да бъде импортиран в Народното събрание идната година.

Кучетата, които могат да имат проблеми с дишането заради размера на носа си, са най-вече мопсове, боксери и чау. От 2014 година в Холандия е неразрешено развъждането на шотландска клепоуха котка, която има сгънати уши заради генетична разновидност, както и на безкосмести късокраки котки бамбино.

Тони Маскръчка
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР