Глоба от 10 000 лева е наложена на министъра на

...
Глоба от 10 000 лева е наложена на министъра на
Коментари Харесай

10 000 лв. глоба за външния министър за разпространение на лични данни на турист кацнал във Варна

Глоба от 10 000 лв. е наложена на министъра на вътрешните работи, научи Moreto.net. Наложената санкция е от Комисията за отбрана на персоналните данни, а мотивът е, че Външно министерство е предоставило нелегално персоналните данни на финландеца Абдулай Коне, кацнал във Варна, на управляващите в Того, за което той подава тъжба.

Нарушението е осъществено по времето, когато министър на външно е Валентин Радев, само че в случай че решението влезе в действие санкцията ще би трябвало да бъде платена от бюджета на Министерство на вътрешните работи. Освен ужаса, който Коне изживява на варненското летище с децата си, го оставят да лежи и 42 дни в пандиза във Варна. Без да е отговорен за нищо.

Господин Коне дошъл в България на 30.06.2017 година дружно със фамилията си – с полет от Хелзинки до летище Варна, за планувана лятна отпуска. След седмица отпуска бива арестуван от гранична полиция на летище Варна. Не е позволен да се прибере във Финландия, а след това е изправен пред Варненския областен съд, който постановява задържането му за период от 40 дни.

Абдулай Коне схваща, че задържането му е резултат от подадено от управляващите на Република Того искане, оповестено посредством системата на Интерпол, за търсене за наказателно гонене на разположение, чийто данни – две имена и страна на генезис, съответстват с неговите.

Въпреки че, към настояването си управляващите на Того не са показали фотоси, дактилоскопска карта или други (паспортни) данни на търсеното лице, управляващите в България задържат Коне. Същевременно, българските управляващи уведомяват тези на Того и Финландия за задържането на жалбоподателя.

Властите на Финландия удостоверяват, че той е техен жител, че има, показаните от него паспорт и персонална карта на финландски жител, както и че на 12.06.2016 година са изпратили питане до управляващите в Того – да им бъдат предоставени данни за твърдените за осъществени закононарушения, както и повече данни, позволяващи да се откри самоличността на търсеното лице, защото Абдулай Коне има същите данни - като име, дата и страна на генезис, само че досега - от управляващите на Того не е получена никаква информация.

При по този начин създалата се обстановка, на 07.07.2017 година, управляващите в България снимат документите за идентичност на Коне, вършат му фотоси, вземат му цялостни дактилоскопски отпечатъци и без да имат съображение за това, изпращат всичките му персонални данни на управляващите в Того.

Коне твърди, че без искащата страна да е предоставила идентификационни данни във връзка с лицето, което търси, България, без да има съображение, е изпратила всички негови персонални данни на трета страна – Того.

Дори личната страна на Абдулай Коне, не е направила сходно нещо, макар че е имала същите отговорности по настояването, подадено от Того.

Впоследствие, Софийски градски съд преглежда настояването на управляващите на Того за екстрадиция и се произнася, като отхвърля финландеца. да бъде екстрадиран по искане на Того.

Абдулай Коне смята, че даването на неговите персонални данни от Министерство на вътрешните работи на управляващите на трета страна – Того, съставлява нарушаване на правата, предоставени му от ЗЗЛД и от Правото на Европейски Съюз.

" С оглед правилото за пропорция сред тежестта на нарушаването и размера на наказването, комисията смята, че наложената на министъра на вътрешните работи санкция следва да е в размер на 10 000 лв. – най-малък в съпоставяне със междинния най-малко...Комисията има поради произтеклите неблагопрятни последствия за физическото лице, което е арестувано за един нескончаем интервал от време и бивайки въвлечено в формираните против него правосъдни производства, е възпрепятствано да се завърне в родината си Финландия, да упражнява специалността си и да контактува със фамилията си., споделя още Комисията.

Решението на Комисията за отбрана на персоналните данни може да бъде обжалвано в 14 дневен период.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР