Гледната точка на Русия се изработваше през последните 10 години

...
Гледната точка на Русия се изработваше през последните 10 години
Коментари Харесай

Шаренкова: Украйна ще стане заложник

Гледната точка на Русия се изработваше през последните 10 години и върху Украйна се оказваше доста сериозен външно-политически напън. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по бТВ проф. Светлана Шаренкова, ръководител на форума " България-Русия ".

„ Украйна е една страна с 50 млн. население с големи запаси е най-бедната страна в Европа и тя ще стане пленник на едни огромни геополитически спорове, които се оформиха от желанието на встъпването на новата администрация на Байдън с по този начин наречения, една среща на върха на демокрацията, за образуването на един нов интернационален ред, който изключи двете велики, огромни сили – Русия и Китай ", сподели Шаренкова.

" Ситуацията стана необратима и въпросът е има ли политическо време и има ли инструментариум, който да ни разреши да избегнем военния спор в Украйна ", съобщи Любомир Кючуков някогашен заместник-външен министър и посланик.

Отговорността на акта е напълно на съветската страна, добави той.

Според Светлана Шаренкова обаче, че отговорността не е единствено на съветската страна.

„ Месеци наред Русия беше сложила свое изискване, на което не се отговаряше по никакъв метод. Убедена съм, че Путин има предпочитание за договаряния “, сподели тя.

„ За страдание, към този момент не можем да приказваме за Минските съглашения, които бяха единственият инструмент до момента да се спре войната и, в случай че до момента полуофициално се отхвърляха от Киев, в този момент те бяха заровени от Москва “, означи Любомир Кючуков.

По думите му войната не е решение и този фактор би трябвало да се има поради оттук насетне.

Светлана Шаренкова съобщи, че Минските съглашения от дълго време са били нарушени и не са били спазвани от Киев.

„ Имаше един референдум, който Киев не призна за предпочитание на автономност на тези елементи на Украйна и още тогава се видя, че те са едни съглашения на хартия, които пазят някакъв доста тъничък баланс “, добави Шаренкова.

„ Украйна няма да бъде призната в НАТО, не за друго, а до момента в който сега има окупирани територии, това значи непосредствено опция за война сред НАТО и Русия по член 5 ", означи Любомир Кючуков.

По думите му трупането на войски към двете страна на границата е създавало напрежение от самото начало и това е последната точка, която води до ескалация напрежението.

Големият проблем сега е, че не приказваме за деескалация, а за надзор на ескалацията, добави Любомир Кючуков.

Според Светлана Шаренкова България би трябвало да държи да има спокойно решение на казуса:

„ Трябва да продължат дипломатическите договаряния, би трябвало да застанем на страната на миротворците, като Макрон. И най-лошият мир е по-добър от най-хубавата война “, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР