Гледката, която посреща посетителите на плажа Ел Алгаробико в испанския

...
Гледката, която посреща посетителите на плажа Ел Алгаробико в испанския
Коментари Харесай

Луксозният хотел на испанското крайбрежие, който никога не е отварял

Гледката, която посреща посетителите на плажа Ел Алгаробико в испанския район Алмерия, напълно не е хубава.

На стръмен скат тъкмо зад плажа се издига бетонен колос от 21 етажа.

Навсякъде се рони мазилка, а в миналото блестящо бялата багра е пожълтяла, в близост към момента стоят строителни кранове.

Това са остатъци от плануван първокласен хотел с 411 стаи, предопределен да посреща туристи от цялостен ​​свят. Но по този начин и не се стига до това.

Историята на хотела-призрак на Алгаробико стартира през 2003 година, когато общината дава позволение за плана. Още тогава има митинги на еколози, защото строителната площадка е в предпазения естествен парк Кабо де Гата и прекомерно покрай водата.

Организацията Грийнпийс води акция за заледяване на строителството, а природозащитниците дефинират хотела на плажа Алгаробико като "незаконен " и окачват съответните плакати на към този момент полузавършената постройка. Има голям брой протестни акции, като през 2005 година еколозите реализират първия си триумф - съдът разпорежда прекъсване на строителните работи.

Следват години на правосъдни разногласия. През 2012 година Върховният съд на Андалусия в Гранада афишира градежа за противозаконен, а през 2016 година Върховният съд на Испания дефинитивно затвърждава решението. Причината е, че регионът е един от последните естествени плажове в региона на Карбонерас и не е трябвало да бъде благоустроен.

Но какво би трябвало да се случи с руините не се взема решение в процеса. Както написа туристическият портал Traveltomorrow.com, Съдът на Европейските общности желае единствено от община Карбонерас в границите на решението да промени и преразгледа издаденото преди съвсем две десетилетия позволение за градеж.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Lucas Momparler (@lucas.momparler)

Искането за срутване е отхвърлено

Във краткотрайното последно решение от юли 2021 година Върховният съд на Андалусия отхвърли възобновената молба на Грийнпийс за разрушение на хотела на плажа Алгаробико. Според съдиите това може да се случи, единствено в случай че община Карбонерас анулира издаденото през 2003 година позволение за градеж. Но това няма да се случи към този момент.

Защото, както написа испанският уебсайт Europa Press, през октомври 2021 година Градският съвет на Карбонерас апелира пред Върховния съд (OGH) решението, което го задължава да стартира преразглеждане на разрешението за градеж на хотела.

С течение на месеци полузавършената постройка скапва типа на крайбрежието на Алгаробико. Еколозите от Грийнпийс дефинират градежа като "символ на унищожаването на брега " и като "един от най-големите кавги в градското развиване ".

Решението на Върховния съд от февруари 2016 година удостоверява, че хотелът е издигнат нелегално в средата на естествения парк, макар пасивността на виновните органи.

„ Въпреки обещанията на акцията за неотложно разрушение през март 2008 година и обещанията на министрите на околната среда и президентите на Андалусия, хотелът към момента стои “, написа Грийнпийс. И още: "Според изследване, от разрушаването и последващото възобновяване на региона се чака да бъдат разкрити към 400 работни места. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР